Back to top

Robotchirurgie helpt jonge vrouw vruchtbaarheid behouden na baarmoederhalskankeroperatie

In mei 2017 hadden we een primeur op onze campus Sint-Jan: een jonge patiënte onderging er, voor het eerst in Vlaanderen, een baarmoederhalskankeroperatie via robotchirurgie waarbij haar vruchtbaarheid gespaard kon blijven. Voor deze aandoening was voorheen volledige verwijdering van de baarmoeder en de omliggende weefsels nodig. De recente vooruitgang in de robotchirurgie maakte het mogelijk om deze jonge patiënte te behandelen met een genezende ingreep die haar kinderwens niet hoefde aan te tasten. Dr. Philippe Van Trappen en zijn team voerden deze operatie uit. Sinds 2012 bouwden zij ons ziekenhuis uit tot een Europees referentiecentrum voor robotchirurgie binnen de gynaecologie en gynaecologische oncologie.


Vroege diagnose

Door toegenomen screening valt de diagnose baarmoederhalskanker steeds vaker al op jonge leeftijd vast te stellen: 46 % van de vrouwen die deze diagnose krijgen, zijn jonger dan 45 jaar. Hierdoor worden behandelingen die de vruchtbaarheid sparen bij gynaecologische kankers steeds belangrijker. Bovendien gaat het in deze leeftijdscategorie vaak om kanker die zich nog in een vroeg stadium bevindt. Dit verhoogt de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk en maakt van deze patiënten vaak goede kandidaten voor behandelingen die de vruchtbaarheid sparen.

Vruchtbaarheid sparen

Tot nog toe bestond de standaardbehandeling bij patiënten met baarmoederhalskanker zelfs in een vroeg stadium uit de volledige verwijdering van de baarmoeder, de baarmoederhals en de omliggende weefsels. Dit evolueerde de voorbije tientallen jaren naar ingrepen waarbij enkel de baarmoederhals en de omliggende weefsels weggenomen worden. De ideale patiënt voor zo'n ingreep is jonger dan 40 jaar, heeft een kinderwens en vertoont geen tekenen van onvruchtbaarheid. Het type en de grootte van de tumor spelen natuurlijk ook een rol.

Kinderwens

Bij de 28-jarige patiënte die deze ingreep op campus Sint-Jan onderging, toonde een uitstrijkje kwaadaardige cellen die positief testten op het humaan papillomavirus (HPV). Het bleek om een relatief kleine tumor zonder uitzaaiingen te gaan. De patiënte was nog niet zwanger geweest, maar had wel een kinderwens. Op basis van het stadium en het type van de tumor, in combinatie met de leeftijd van de patiënte en haar kinderwens, besloten de artsen om enkel de volledige baarmoederhals met het naastliggende weefsel en de lymfeklieren in de onderbuik te verwijderen via robotchirurgie. Deze ingreep zou de vruchtbaarheid van de patiënte bewaren.

Vlot herstel

Dankzij de robotchirurgie kan de chirurg via hele kleine sneetjes toch nog veel preciezer werken dan voorheen en er dus veel beter voor zorgen dat zenuwen en bloedvaten gespaard blijven. Dat geeft minder schade en verwikkelingen, minder bloedverlies en een kortere hospitalisatieduur. Ook onze patiënte herstelde vlot en kon het ziekenhuis op dag drie na de operatie in goede conditie verlaten. Bij nacontrole had ze geen klachten en stelde de arts een goede genezing van de wonde vast. Het artsenteam besloot dat ze voorlopig geen aanvullende behandeling nodig had, maar wel een nauwkeurige driemaandelijkse opvolging.

Zwangerschap en geboorte

Bij zwangerschappen na zo'n ingreep ligt het risico op verwikkelingen zoals vroeggeboorte of vroegtijdig breken van de vliezen wel wat hoger. Toch haalt twee derde van deze zwangerschappen het derde trimester en wordt de baby bij 44 % van deze zwangerschappen na een normale zwangerschapsduur geboren. De geboorte moet wel via keizersnede, bij voorkeur op een zwangerschapsduur van 37 à 38 weken. Verder is het ook aangeraden om na de operatie 6 tot 12 maanden te wachten om zwanger te worden.