Back to top

Op wereld COPD dag fietsten we samen de longen uit ons lijf

16 november 2022

Maar niet letterlijk natuurlijk. Om deze steeds vaker voorkomende longziekte onder de aandacht te brengen, organiseerde de CHIESI FOUNDATION in samenwerking met de Belgian Respiratory Society (BeRS) en COPD vzw een nationale Bike Challenge op woensdag 16 november, wereld COPD Dag. En wij namen hier – voor de derde keer- enthousiast aan deel!

Samen op de fiets

We transformeerden de inkomhal van het ziekenhuis voor een dag in een COPD-infostand, inclusief twee fietsen. Vier uur lang gaven zowel zorgprofessionals (artsen, kinesitherapeuten …)  als patiënten uit de longrevalidatie het beste van zichzelf in een heuse ‘challenge’. 

Een belangrijke boodschap

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of Chronische Obstructieve Longziekte is een ziekte die meer en meer mensen treft, maar waar nog slechts weinig mensen van gehoord hebben. Ondertussen zijn er in België rond de 800 000 patiënten. Deze Bike Challenge wil de ziekte in eerste instantie bekender maken onder het grote publiek en meer aandacht schenken. Een tweede belangrijke boodschap is echter het actief zijn en blijven, ook al ben je een COPD-patiënt.

Dit is ook hoe long- en revalidatiearts Christel Haenebalcke hierover denkt: “Het slechtste wat een patiënt met COPD kan doen, is stoppen met bewegen. Het is bewezen dat het voor elke patiënt op aangepast of minimaal niveau meer dan zinvol is om te blijven trainen. Op deze manier verbeteren de kortademigheid, spierkracht én levenskwaliteit aanzienlijk.”

COPD vzw

Naast een algemene infostand, was er voor de eerste keer ook een infostand van COPD vzw aanwezig. COPD vzw is de Vlaamse patiëntenvereniging van mensen die lijden aan deze ziekte en samen allerlei activiteiten op poten zetten om meer ruchtbaarheid te geven aan COPD. Meer info over deze vzw vind je op hun website.