Back to top

Op campus Henri Serruys zorgen we voor veilig endoscopengebruik

24 juni 2019
endoscopie HS

Onderga je op campus Henri Serruys een endoscopisch onderzoek? Dan mag je erop rekenen dat de flexibele endoscoop die ze daarbij gaan gebruiken volgens de strengste veiligheidsnormen gereinigd, ontsmet en bewaard is. Nieuwe toestellen, volledig vernieuwde ruimtes en een strikte, deels geautomatiseerde procedure verzekeren jouw veiligheid als patiënten, maar ook van onze medewerkers. 

Grondige reiniging

Een endoscopisch onderzoek of ingreep houdt in dat de arts een flexibele endoscoop via een lichaamsopening bij je naar binnen brengt. Die endoscoop komt dus steeds met lichaamsvochten in aanraking, en bijgevolg ook vaak met besmettelijke virussen, parasieten of bacteriën. Vandaar dat een grondige en correcte reiniging en ontsmetting nadien bijzonder belangrijk is.

Strengste regels

In 2012, toen de Vlaamse Gemeenschap besloot om regels vast te leggen voor dat reinigingsproces, besefte onze dienst Maag-, darm- en leverziekten op campus Henri Serruys al dat onze voorzieningen verouderd waren. Er was een volledige verbouwing nodig. Dit bood de ideale gelegenheid om alle flexibele endoscopen op deze campus op één plaats en op dezelfde manier te ontsmetten. Vroeger deed iedere dienst die zo’n endoscopen gebruikte dat namelijk nog zelf. We besloten meteen ook de strengste regels toe te passen.

Gescheiden ruimtes

Vroeger had je op de dienst Maag-, darm- en leverziekten wel al een ruimte voor de ontsmetting van endoscopen, maar in die ene ruimte gebeurde het volledige reinigingsproces. De gebruikte en dus ‘vuile’ endoscopen en de gereinigde bleven in dezelfde ruimte aanwezig. Dat is nu niet meer zo. De reiniging en ontsmetting gebeurt met speciale wastoestellen. De oude toestellen hadden één deur om uit en in te laden, de gloednieuwe machines hebben er twee. Zo kunnen inladen en uitladen in twee verschillende ruimtes gebeuren. De wasmachines scheiden de ruimtes van elkaar en om van de ene naar de andere zijde te gaan, moet je omlopen via de gang en een andere ingang gebruiken.   

Speciale opleiding

Iedereen kan ook niet zomaar naar binnen in die ruimtes. Je hebt er een speciale badge voor nodig en enkel wie een speciale opleiding volgde om endoscopen te reinigen, krijgt zo’n badge. Die heb je trouwens net zo goed nodig om de wastoestellen te bedienen. Ook de verpleegsters en artsen die met de endoscopen werken, zijn opgeleid om de machines te bedienen. Zo is bij noodgevallen ’s nachts of in het weekend, wanneer de gespecialiseerde verpleegkundigen van de centrale sterilisatie-afdeling (CSA) niet aanwezig zijn, ook een correcte reiniging mogelijk. Dat moet namelijk binnen een bepaalde tijd gebeuren. Jaarlijks krijgt iedereen dan nog eens een nieuwe training om die kennis op te frissen. 

Nieuwe endoscopielokalen

Naast deze ontsmettingsruimtes vind je twee nieuwe endoscopielokalen waar de onderzoeken zelf plaatsvinden, een grotere en een kleinere versie. De diensten Maag-, darm- en leverziekten en Longziekten delen deze lokalen en voeren er samen zo’n 5.000 procedures per jaar uit. In die ruimtes staan de droogkasten. Een propere endoscoop moet je namelijk in een speciale kast bewaren en dat mag maar voor een beperkte tijd. Zit hij er langer in, dan moet hij opnieuw doorheen het hele reinigingsproces voor je hem opnieuw mag gebruiken.

Op verplaatsing

Om zo’n flexibele endoscoop te gebruiken, moet je hem aan een energiebron koppelen. In de grotere ruimte hangt die vast aan het plafond, maar er is ook een mobiele toren. Die kan ook naar andere diensten verhuizen, zoals Spoedopname, Intensieve zorgen of ook Radiologie, als er röntgenbeeldvorming nodig is.

Voortdurende toezicht

Een endoscopisch onderzoek gebeurt vaak onder verdoving. Daarom zijn in beide lokalen de recentste anesthesievoorzieningen aanwezig. De ontwaakruimte ligt ernaast. Zowel tijdens de narcose als bij het ontwaken blijft je als patiënt onder voortdurend toezicht. Dat kan dankzij de videocamera’s in de ontwaakruimte, die direct op de computerschermen aangesloten zijn. Je mag je dus ook tijdens het ontwaken veilig voelen.

Ingebouwde veiligheidssystemen

Nog een belangrijke stap vooruit is dat er in de endoscopen zelf en in de wastoestellen, droogkasten en energiebronnen heel wat ingebouwde veiligheidssystemen zitten. Die maken het zo goed als onmogelijk om een fout te maken, zoals een endoscoop verkeerd of onvolledig reinigen of hem opnieuw gebruiken voor hij correct gereinigd is of als hij zijn bewaartijd overschreden heeft. Heel wat stappen van het proces gebeuren ook automatisch, zodat ze onmogelijk overgeslagen of vergeten kunnen worden. Zo voelen onze medewerkers zich meteen ook een stuk zekerder in hun werk.