Back to top

Onze vaatchirurgen kunnen nu het meest geschikte contrastmiddel kiezen

23 juli 2020
Endovasculaire procedures met CO2
Endovasculaire procedures met CO2

Onze nieuwe CO2-contrastpomp zorgt ervoor dat onze vaatchirurgen voor elke patiënt de best mogelijke manier kunnen kiezen om een ‘endovasculaire’ ingreep uit te voeren.Onze nieuwe CO2-contrastpomp zorgt ervoor dat onze vaatchirurgen voor elke patiënt de best mogelijke manier kunnen kiezen om een ‘endovasculaire’ ingreep uit te voeren.

Endovasculaire behandeling

Een endovasculaire behandeling is een operatie aan je aders of slagaders waarbij de chirurg je aders niet vrijlegt, maar ze met een holle naald aanprikt. Op een beeldscherm volgt het operatieteam de hele ingreep.
Afhankelijk van het onderliggende probleem kan de chirurg een ballondilatatie uitvoeren, een stent plaatsen of een bloedvat of bloeding dichtmaken.

Constrastvloeistof

Moet je zo’n operatie ondergaan? Dan krijg je hiervoor contraststof ingespoten. Die moet ervoor zorgen dat de chirurg je aders en ook het op te lossen probleem goed kan zien op het scherm. Bij angiografie gaat het dan meestal om jodiumhoudende contraststoffen.
Alleen zijn sommige patiënten allergisch voor deze stof en is ze niet zo geschikt voor nierpatiënten, omdat ze een nadelige invloed kan hebben op de werking van de nieren.
Daarom voorziet de afdeling vaatheelkunde op campus Sint-Jan sinds kort ook een andere mogelijkheid: CO2.    

Voordelen CO2

CO2 is een kleurloos en geurloos gas dat voorkomt in de atmosfeer, maar ook natuurlijk aanwezig is in het menselijk lichaam. Het is al sinds de jaren 80 in gebruik als contraststof.
De grote voordelen: allergie aan CO2 is onbestaande en het heeft ook geen negatief effect op de nieren en kan dus veilig gebruikt worden bij nierpatiënten. De voordelen wegen natuurlijk extra door bij ingewikkelde en langdurige procedures waarvoor veel toediening van contraststof nodig is. 

Hinderpalen voor gebruik

Toch werd CO2 voorheen niet zoveel gebruikt. Je kon het namelijk enkel manueel vanuit een gasfles toedienen. Dat liet weinig vrijheid om de hoeveelheid en snelheid aan te passen en leverde niet altijd voldoende beeldkwaliteit op.
Bovendien had je aangepaste apparatuur en programma’s nodig om de informatie om te zetten in herkenbare beelden die de chirurg kon gebruiken voor de operatie.

Geautomatiseerde pomp

Die aangepaste apparatuur om het beeld om te zetten hadden we op campus Sint-Jan al in onze hybride zaal en sinds kort is er ook een geautomatiseerde CO2-pomp.
Samen vegen ze de meeste praktische problemen om CO2 als contrastmiddel te gebruiken van de baan.

Best mogelijke omstandigheden

We zijn daarmee een van de eerste ziekenhuizen in België met zo’n CO2-contrastpomp. Ze geeft ons de mogelijkheid om op een eenvoudige, geautomatiseerde en veilige manier CO2-contrast toe te dienen.
Zo kan elke patiënt in de best mogelijke omstandigheden de endovasculaire behandeling krijgen die deze nodig heeft.