Back to top

'Onze' Kim Plovier behaalt topresultaat op Ironman in Hawaii

21 oktober 2019
Kim Plovier
Kim Plovier

Na Marc Herremans is Kim Plovier pas de tweede Belgische rolstoeltriatleet die aan de start stond van de Ironman in Hawaii. Hij pakte er meteen een mooie tweede plaats! We hebben dus een vice-wereldkampioen paratriatlon in huis!

Dromen van de Ironman

Kim Plovier, die als kinesitherapeut in ons Handcentrum werkt, was ook voor zijn auto-ongeval in 2003 altijd al heel sportief. Ook nadien behield hij die sportiviteit en in 2005 vatte hij de ambitie op om in de voetsporen van Marc Herremans te treden. Het werd zijn droom om als rolstoeltriatleet deel te nemen aan het Ironman wereldkampioenschap in Hawaii. 

Kwalificatieslot bemachtigen

Door op 16 juni als tweede paratriatleet te finishen bij de halve Ironman in Luxemburg wist hij een van de zes felbegeerde kwalificatieslots te bemachtigen. Op 12 oktober was het zover: Kim verscheen als tweede Belgische rolstoeltriatleet ooit aan de start bij de prestigieuze triatlon in Hawaii. Met onverhoopte resultaten: hij finishte als tweede!

Meedingen naar kampioenstitel 

Hij is er zelf van geschrokken dat de wedstrijd zo vlot verlopen is, vertelde Kim na de wedstrijd aan Het Laatste Nieuws. Hij voegde eraan toe dat hij in de toekomst zou willen minderen qua topsport, maar dat deze overwinning hem toch aan het twijfelen bracht om bij een volgende editie eventueel toch weer mee te dingen naar die kampioenstitel.

Begeleiding door SMAC

Naast zijn eigen doorzettingsvermogen, heeft Kim zijn prestatie op de Ironman in Hawaii mee te danken aan de begeleiding die hij de voorbije drie jaar kreeg in het Sportmedisch Adviescentrum (SMAC) op campus Sint-Jan. Zijn sportmedische opvolging lag er in handen van collega-kinesitherapeut Pieter-Jan Vereecke. Dr. Jan De Neve en dr. Elke Van Den Steen hielden medisch een oogje in het zeil. 

Intensieve opvolging

Deze begeleiding gebeurde aan de hand van jaarplanningen, opgemaakt door Pieter-Jan. Al sinds november 2018 speelde de deelname aan Ironman daar op de achtergrond in mee. Dat Kim zelf op campus Sint-Jan werkt, is natuurlijk een bonus. Het maakte zeer intensieve opvolging en ad hoc aanpassingen mogelijk.

Specifieke voorbereiding

De ‘Big Day’-trainingsschema’s probeerden Kim zo goed mogelijk op het tropische klimaat voor te bereiden. Ze bootsten het strakke drank- en voedingsschema na dat hij er tijdens de wedstrijd moest op nahouden. Een uur zwemmen, vijf uur fietsen en twee uur lopen op wedstrijdtempo, waarbij hij elk kwartier moest drinken, om de drie kwartier zijn suiker- en om het uur zijn zoutpeil moest aanvullen. 

Vice-wereldkampioen

Het resultaat? Kim mag zich sinds 13 oktober vice-wereldkampioen paratriatlon noemen! Buiten verwachting - hij had zichzelf eigenlijk vooral voorgenomen om van zijn deelname te genieten en de wedstrijd te vervolmaken -, maar meer dan verdiend!
Een dikke proficiat aan ‘onze’ Kim Plovier!