Back to top

Onze keukens kunnen er weer met de glimlach tegenaan

14 augustus 2019
Smiley Certificering

In juni 2016 behaalden zowel onze campus Sint-Jan als campus SFX al voor het eerst een ‘Smiley’, nu lacht dit certificaat ons op onze drie campussen toe. Zo krijgen de veiligheid, traceerbaarheid en hygiëne van alle voeding die we op deze campussen verwerken en verdelen een gezicht.

Vertrouwen op veiligheid

Of je nu iets eet in het restaurant, een maaltijd op de kamer krijgt of je baby flesvoeding uit de melkkeuken toedient, dankzij de ‘Smiley’-sticker kan je erop vertrouwen dat we er alles aan gedaan hebben om de veiligheid van dit voedsel te garanderen.

Strenge regels

Sinds 2005 is iedere grootkeuken verplicht een autocontrolesysteem in te voeren dat de veiligheid van de voedselketen moet garanderen. Sinds een aantal jaar kunnen bedrijven uit de distributiesector deze inspanningen laten erkennen. Om het certificaat in de vorm van een sticker, de ‘Smiley’, te bekomen, moet het autocontrolesysteem de indrukwekkende autocontrolegids voor grootkeukens volgen die is vooropgesteld door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Die schrijft regels voor, onder meer met betrekking tot zowel de hygiëne van het gebouw als de persoonlijke hygiëne van de medewerkers. Hij vraagt ook om het volledige proces te beschrijven, van aankoop tot distributie, en om daarin ook eventuele zwakke punten te identificeren en dagelijks opnieuw te controleren.

Drie jaar geldig

De eigenlijke toekenning van de ‘Smiley’ gebeurt op basis van een nazicht van dit autocontrolesysteem door een erkende keuringsinstelling. Dankzij de positieve uitkomst geniet ons ziekenhuis van een lagere belastingheffing en verminderde externe controles door het FAVV. De ‘Smiley’ heeft een uniek identificatienummer en blijft drie jaar geldig, al kan een eventuele negatieve tussencontrole leiden tot het verlies van de ‘Smiley’.

Gezamenlijke verdienste

“Zo’n ‘Smiley’ is de gezamenlijke verdienste van alle medewerkers die bij het voedselverwerkingsproces betrokken zijn”, benadrukken Marc Demeulemeester, leidinggevend functionaris voeding, en Johan Van Heulebrouck, coördinator van de Facilitaire Diensten in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.

“Van de koks en het keukenpersoneel, de mensen die instaan voor de distributie, hygiëne … tot en met de technische staf die helpt om de temperatuurregelingen in goede banen te leiden. Elk van hen vormt een onmisbare schakel in het geheel. Hoewel ze sinds het prille begin van deze regelgeving al de nodige inspanningen leveren om de veiligheid te verzekeren, is het toch fijn om hun inzet bevestigd te zien met een ‘Smiley’. Ze mogen er dan ook terecht fier op zijn!”