Back to top

Onze dienst Radiologie in beeld

15 januari 2020
Radiologie Sint-Jan

Elke dag passeren er een 500-tal patiënten op onze dienst Radiologie voor verschillende vormen van beeldvorming: röntgenfoto, CT-scan, MR-scan, echografie, mammografie … Onze gespecialiseerde radiologen werken met de meest geavanceerde toestellen en passen de nieuwste technieken toe. Hierbij letten ze erop dat ze de stralingsdosis zo laag mogelijk houden.

Gespecialiseerde radiologen

Op campus Sint-Jan vind je een van de grootste diensten Radiologie van de provincie West-Vlaanderen. Onze dertien radiologen richten zich elk op een specifieke specialisatie binnen de radiologie. Omdat daar de juiste apparatuur bij hoort, kunnen ze op campus Sint-Jan op zeer geavanceerde toestellen rekenen.

Net als een aantal andere diensten staat onze dienst Radiologie zeven dagen op zeven paraat voor patiënten, onder meer ook in het kader van het beroertenetwerk.

Snel ingrijpen bij beroerte

In dat beroertenetwerk speelt onze dienst Radiologie samen met onze dienst Neurologie een belangrijke rol. Vanuit acht omliggende ziekenhuiscampussen (AZ Alma - Eeklo, AZ Damiaan - Oostende, AZ Delta - Roeselare, AZ Sint-Lucas - Brugge, AZ Sint-Rembert - Torhout, AZ West - Veurne, AZ Zeno -Knokke/Blankenberge en onze eigen Oostendse campus Henri Serruys) worden beroertepatiënten in naar campus Sint-Jan gebracht.

Via gespecialiseerde software krijgt ons team meteen de nodige info om te beslissen of een patiënt bij aankomst een trombectomie (verwijdering van de verstopping in de hersenen) nodig zal hebben. Belangrijk, want per half uur dalen de succeskansen voor de behandeling van beroertepatiënten met 10%.

Zo weinig mogelijk straling

Al meer dan tien jaar leggen we er een sterke focus op om de stralingsdosis voor onze patiënten zoveel mogelijk te beperken. Als een van de eersten in Europa voerden we de registratie van de stralingsdosis in, voor alle toestellen op campus Sint-Jan.  Ging je hier al eens of meerdere keren onder de scan? Dan weten we precies hoeveel straling je in totaal al ontving.

Waar mogelijk werken we trouwens met beeldvormingstechnieken waar geen straling bij komt kijken, zoals magnetische resonantie (MR)-scans en echografie, of waarbij de stralingsdosis een stuk lager ligt, zoals Cone Beam Computertomografie (CBCT)-scanning. We rekenen op recente technologische ontwikkelingen zoals artificiële intelligentie (AI) en deep learning, waarbij de computer zelf ‘bijleert’, om de stralingsdosis in de toekomst nog te verminderen.

De juiste mensen

We willen die nieuwe technologieën trouwens nog op andere manieren inzetten ten voordele van onze patiënten. Zo passen we nu al AI toe op onze mammografietoestellen omdat we geloven dat dit de radioloog op termijn zal helpen door deze meteen te waarschuwen voor een mogelijke tumor.

Op andere toestellen zijn er toepassingen die bijvoorbeeld heel snel de leeftijd van de patiënt kunnen bepalen. Nog andere toepasingen kunnen ervoor zorgen dat iemand bij wie een ‘lichte’ klacht zoals hoofdpijn eigenlijk een hersenbloeding blijkt te zijn, bovenaan de prioriteitenlijst terechtkomt. Omdat de toestellen en de technologieën blijven toenemen in mogelijkheden, vinden we het zeer belangrijk om te investeren in de mensen die ermee werken en hun opleiding en bijscholing.

Zo zorgeloos mogelijk

Onze dienst is net volledig vernieuwd en hierbij wilden we vooral het comfort voor onze patiënten verhogen. Voor elk onderzoek is er nu een eigen secretariaat en wachtzaal. Daardoor kom je bij een meer gespecialiseerde medewerker terecht die jou beter kan informeren over het onderzoek dat je zal krijgen. Op de beeldschermen in de wachtzalen krijg je informatie te zien die op dat onderzoek van toepassing is.

Een scheiding tussen de wachtzalen voor ambulante en gehospitaliseerde patiënten zorgt voor meer privacy. Tijdens het onderzoek zitten onze radiologen vlakbij het toestel en het team, zodat ze indien nodig onmiddellijk kunnen bijspringen of raad geven. We zorgden in een aantal  onderzoeksruimtes en bij bepaalde toestellen voor een extra rustgevende sfeer, bijvoorbeeld met sfeerverlichting of projectie van geruststellende beelden.