Back to top

Onze dienst Hartheelkunde zet jou als patiënt voorop

4 augustus 2020
Hartheelkunde Sint-Jan

Hartproblemen? Op campus Sint-Jan slaan onze hartchirurgen en cardiologen de handen in elkaar om voor elke patiënt de beste oplossing te vinden.

Goede reputatie

In februari 1975 was campus Sint-Jan het eerste niet-universitaire ziekenhuis in België dat met een volledig Belgisch team, onder leiding van dr. Albert Rocher, een openhartoperatie aandurfde. Inmiddels, bijna een halve eeuw later, kan onze dienst Hartheelkunde op een hele goede reputatie rekenen, zowel in binnen- als buitenland. Onze vier hartchirurgen houden die reputatie hoog. Ze breiden hun kennis en vaardigheden steeds verder uit en zoeken daarbij naar de beste manieren om niet enkel de andere specialiteiten binnen het ziekenhuis aan te vullen, maar ook elkaar.

Hartchirurg of cardioloog?

Omdat ze natuurlijk allebei met het hart te maken hebben, zijn er veel misverstanden over het onderscheid tussen hartchirurgie en cardiologie. Ook de media spelen daarin een rol. Die spreken nog vaak van een hartoperatie waar het in feite om een minimaal invasieve cardiologische ingreep gaat. Eigenlijk komt het erop neer dat de specialisatie van de cardioloog stopt bij de ingrepen waar insnijdingen in het lichaam bij komen kijken. Dat is het terrein van de hartchirurg.

Waarde bewezen

Minimaal invasief - wat wil zeggen met zo klein mogelijk insnijdingen en wondjes - klinkt dan wel aantrekkelijk, het is niet noodzakelijk de aanpak waar jij als patiënt het best geholpen mee zal zijn. Het is zelfs geen garantie dat je sneller of pijnlozer zal herstellen. Cardiologische technieken zijn vrij nieuw, hartchirurgie is intussen zo’n halve eeuw oud en heeft haar waarde in die tijd al bewezen. Kom je als hartpatiënt niet in aanmerking voor de nieuwere technieken? Dan kunnen de hartchirurgen mogelijk wel uitkomst bieden.

De beste oplossing

Het gaat om je hart, dus onze cardiologen en hartchirurgen hebben vaak letterlijk jouw leven in handen. Ze moeten belangrijke overwegingen maken en moeilijke beslissingen nemen. Om tot de beste oplossing voor de patiënt te komen, werken ze daarbij nauw samen. In het Hartteam, dat intussen zo’n vijf jaar bestaat, bespreken ze samen welke aanpak voor welke patiënt de beste zou zijn. Bij de cardiologische ingrepen staat er ook steeds een hartchirurg paraat.

Dichter bij elkaar

Verbouwingen brengen de diensten ook dichter bij elkaar in de buurt, wat de banden nog meer zal versterken. De consultatiediensten liggen naast elkaar en het cathlab op de eerste verdieping, dat tot nog toe enkel het terrein was van de cardiologen, wordt uitgebreid met een gloednieuw operatieblok. Er komen twee nieuwe cardiochirurgische zalen en een tweede hybride zaal die tegelijk als cathlab en als operatiezaal kan dienen.

Hart voor patiënten

Een nog ruimere samenwerking is er in het Hartcentrum, waar ook cardio-anesthesisten bij betrokken zijn. Met de vaatchirurgen is er trouwens ook een samenwerking in het Aorta Centrum Brugge (ACB). Als jouw probleem zich namelijk niet zozeer in je hart, maar wel in je aorta bevindt, dan bestaat ook daar de keuze tussen nieuwere minimaal invasieve technieken of een operatie die je grote lichaamsslagader openlegt. Ook in dat geval is het belangrijk om de juiste keuzes en beslissingen te maken over wat voor jou de beste aanpak zou zijn. Want de dienst Hartheelkunde is een dienst met een hart voor zijn patiënten. Als patiënt sta jij altijd voorop en het finale resultaat is wat telt.