Ons ziekenhuis verrichtte voor de eerste keer in West-Vlaanderen een ingreep waarbij een patiënt met gehoorverlies een onderhuids botverankerd hoortoestel geïmplanteerd kreeg. Dit toestel stelt patiënten in staat om (beter) te horen en een actief leven te leiden. In Vlaanderen werden er nog maar enkele geplaatst, bij patiënten in universitaire centra.
Het hoortoestel bestaat uit een geluidsprocessor, die aan de buitenkant zit en een omvormer (implantaat) die onderhuids aan het bot is vastgemaakt. De geluidsprocessor, die wel nog steeds aan de buitenkant zit, vangt geluiden en spraak op en stuurt deze versterkt door naar het implantaat Dat gebeurt via een draadloze verbinding. Het implantaat zorgt voor trillingen in het bot van de schedel en stimuleert zo direct het slakkenhuis.
Dr. Bob Lerut, van de dienst Neus-, keel- en oorziekten, plaatste het implantaat.
Het resultaat is een aanzienlijke verbetering voor patiënten met conductief gehoorverlies (waarbij het geluid niet goed door de gehoorgang en het middenoor naar het binnenoor kan worden geleid), gemengd gehoorverlies (wat betekent dat er zowel een probleem is met het doorgeven van geluid als met de werking van het slakkenhuis zelf) en eenzijdige doofheid. Geleidingsverliezen doen zich bijvoorbeeld voor bij patiënten met chronische middenoorontsteking. Ook patiënten die als gevolg van chronische ontsteking van de gehoorgang geen standaard hoortoestel kunnen dragen, hebben baat bij het beengeleidingshoortoestel.
Terugbetaling
De vorige versie van het implantaat vergde een doorboring van de huid met een schroefje om het implantaat bovenhuids vast te hechten. Patiënten hadden soms last van huidproblemen of kloegen over mindere kwaliteit van het geluid. Dat is hiermee verholpen. Bij de eerste proefplaatsingen tijdens studies en onderzoeken over de hele wereld waren de resultaten positief. Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV maakt deel uit van een netwerk van zeven centra die een pilootstudie doen, waarvan drie in België en vier in Nederland. Bedoeling is terugbetaling te bekomen van de overheid en verzekeringen voor het gebruik van dit type botverankerd hoortoestel. Onderzoek toonde aan dat patiënten met het toestel beter spraak verstaan tegenover de situatie met of zonder toestel voor de plaatsing. Dit geldt zowel bij stilte als lawaai. Ook de levenskwaliteit van de patiënten verbeterde. De geluidsprocessor kan onder water gebruikt worden (bijvoorbeeld bij zwemmen) en beschikt over draadloze connectiviteit die bediend kan worden vanaf een smartphone of AppleWatch (bijvoorbeeld bij handsfree bellen).
(Foto copyright Cochlear Limited)
De geluidsprocessor van het hoortoestel (zwart), die aan de buitenkant zit, vangt geluiden en spraak op en stuurt deze draadloos versterkt door naar het implantaat.
(Foto copyright Cochlear Limited)
Het botverankerd implantaat wordt volledig onderhuids geplaatst en stelt patiënten in staat om (beter) te horen en een actief leven te leiden. Alleen de geluidsprocessor is nog uitwendig zichtbaar.
(Foto copyright Cochlear Limited)
Omdat de omvormer van het hoortoestel (onderaan) volledig onderhuids wordt vastgezet op het bot, hebben patiënten geen last meer van huidproblemen en is de kwaliteit van het geluid dat de geluidsprocessor (boven) draadloos doorgeeft, beter.