Back to top

Ons vertigoteam brengt evenwicht

11 december 2020

De klacht vertigo komt best vaak voor. Je hebt dan het gevoel dat je beweegt zonder dat dat zo is. Omdat het niet altijd even duidelijk is waar we de oorzaak hiervan moeten zoeken, hebben we het vertigoteam opgericht. Zo kunnen we je als patiënt vanuit verschillende medische specialiteiten begeleiden naar een juiste diagnose en aanpak.

Waarom een vertigoteam?

Vertigo betekent dus dat je het gevoel hebt dat je beweegt, terwijl je eigenlijk helemaal niet beweegt, maar het kan ook op een gevoel van duizeligheid, ijlheid in het hoofd of gebrek aan evenwicht slaan. Dat maakt het er niet makkelijker op om een diagnose te stellen. Bovendien zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Voor wie vertigoklachten had, betekende dat vaak dat ze maar moeilijk en na lange tijd een juiste diagnose kregen. Dat maakt het er voor hen natuurlijk alleen maar zwaarder op. Vandaar dat we begin 2019 besloten om het vertigoteam op te richten. Daarin werken verschillende medische specialisten en klinisch psychologen samen om sneller en makkelijker de vinger op het probleem te kunnen leggen.

Hoe gaan we tewerk?

De arts bij wie je terechtkomt, neemt de tijd om naar je verhaal te luisteren en zal een grondig klinisch onderzoek uitvoeren. Meestal gaan we eerst naar je ogen kijken, want uit een doorgedreven onderzoek van je ogen en je oogvolgbewegingen kunnen we al veel leren. We voegen daar doorgaans nog een paar testen van je evenwichtsorgaan aan toe. Afhankelijk van de eerste vermoedens, volgen er nog aanvullende onderzoeken of verwijst je arts je door naar een collega binnen ons team of naar de dienst cardiologie, oftalmologie of de gang- en valkliniek. Onze collega’s van de neuroradiologie betrekken we er ook bij, want een MRI-scan is dikwijls nodig om meer zekerheid te krijgen.

Waar zit de oorzaak meestal?

Vaak moeten we de oorzaak van vertigo in je evenwichtsorgaan zoeken. Dat ligt, samen met het ‘slakkenhuis’ in je binnenoor. Gehoor- en evenwichtsklachten treden daardoor regelmatig gelijktijdig op. Ook misselijkheid en braken horen voor heel wat patiënten bij de symptomen. Je evenwichtsorgaan zorgt er niet enkel voor dat je je evenwicht bewaart, maar ook dat je je blik goed kan richten tijdens bewegingen van je lichaam en vooral van je hoofd. Problemen daarmee kunnen dus ook tot de symptomen behoren. We voeren daarom uitgebreide evenwicht- en gehoortesten uit om de werking van je binnenoor op te meten. Om de twee weken zit het hele team samen om de diagnose en het behandelingsplan voor elke patiënt te bespreken.

Wat kan hyperventilatie ermee te maken hebben?

Sommige patiënten verwijzen we door naar de klinisch psycholoog. Dat gebeurt soms al in het diagnosestadium, want hyperventilatie is een van de mogelijke oorzaken van vertigo. Hyperventilatie is een instinctieve reactie op gevaar. Zo’n reactie is zeer nuttig in levensbedreigende situaties, maar soms verwart je lichaam stress met een levensbedreigende situatie. Je ademhaling kan hierdoor ontregeld raken. Je lichaam voorziet namelijk extra zuurstof door de hyperventilatie, maar omdat je lichaam dat eigenlijk niet nodig heeft en niet actief genoeg is om dit om te zetten naar koolzuurgas, zorgt het onevenwicht tussen zuurstof en koolzuurgas voor lichamelijke klachten zoals vertigo. De klinisch psycholoog voert psychofysiologisch onderzoek uit om te achterhalen of hyperventilatie bij jou het probleem kan zijn.

Psychologische ondersteuning nodig?

Ook bij andere oorzaken kan psychologische ondersteuning in een later stadium een goed idee zijn. Achterhalen wat de oorzaak van jouw vertigo is, kan soms best hard aankomen en sommige vormen ervan zijn niet zonder gevolgen voor je dagelijks leven. Gelukkig hebben we klinisch psychologen in huis waarmee we heel nauw samenwerken en die intussen goed weten wat deze stoornissen en de behandeling ervan inhouden.

Hoe brengen we weer evenwicht?

Als we vaststellen dat één van jouw evenwichtsorganen, of beide, niet goed meer werken, verwijzen we je mogelijk door naar onze dienst Fysische geneeskunde en revalidatie. Zij zullen in functie van de diagnose en jouw symptomen een revalidatieplan opstellen. We willen je evenwichtsfunctie zo goed mogelijk rechttrekken en dus ook alle zintuigen stimuleren die een rol spelen bij het bewaren van je evenwicht, zoals je zicht, maar ook je spieren en gewrichten … Afhankelijk van de diagnose voegen we ook relaxatietherapie, ademhalingsoefeningen en/of nekschool aan je programma toe. De bedoeling is dat je de oefeningen die we je aanleren ook thuis of met een privékinesitherapeut kan verderzetten.

De vaste vertigoteamleden:

Neus-, keel-, oorarts dr. Anne-Sophie Vinck
Neuroloog dr. Melissa Cambron
Revalidatiearts dr. Karel Watteyne
Klinisch psychologen Lieselotte Geerolf en Delphine Van Hevele