Back to top

Ons nieuw en perfect uitgerust slaaplabo op campus Sint-Jan

16 februari 2023

Met het vernieuwde slaaplabo op campus Sint-Jan bieden we onze patiënten alle comfort om een slaaponderzoek te ondergaan, wat een belangrijk element is in de diagnose van de slaapstoornis waaraan ze lijden. Bovendien overstijgen de mogelijkheden van ons nieuw en perfect uitgeruste slaaplabo het klassieke nachtelijk slaaponderzoek.

Teamgebeuren

Op campus Sint-Jan voeren we een slaaponderzoek uit in het slaaplabo dat als een autonome eenheid is opgevat. Omdat een slaapstoornis vaak meerdere oorzaken heeft die zich over verschillende disciplines uitstrekken, is slaapgeneeskunde in ons ziekenhuis vooral een teamgebeuren. In het Slaapcentrum verenigen we verschillende specialisten zoals neurologen, pneumologen, neus-, keel- en oorartsen, mond-, kaak- en aangezichtchirurgen, psychiaters en psychologen. Als patiënt met insomnie kan je daarnaast ook verwezen worden naar de dienst Klinische psychologie voor een cognitief gedragsmatige aanpak van de stoornis, beter bekend als ‘de slaapcursus’.

Nacht op hotel

Bij een slaaponderzoek kom je als het ware een nacht op hotel. Je krijgt bij aankomst in de late namiddag een kamer toegewezen. Onze verpleegkundige brengt de nodige meetelektrodes aan. Vervolgens krijg je tijd om hieraan te wennen vooraleer de opname start. Nadien mag je rond je gebruikelijke slaaptijd, maar bij voorkeur wel voor middernacht, naar bed gaan. Rond 7 uur ’s ochtends word je gewekt. Je krijgt een ontbijt, kan douchen en de meetelektrodes worden verwijderd. Kort na 8 uur kan je het ziekenhuis verlaten, tenzij er aanvullende onderzoeken vereist zijn.

Verhoogd comfort

Als patiënt kom je nu in een volledig vernieuwd en perfect uitgerust slaaplabo terecht. De verhuis en inrichting gebeurde in een nauwe samenwerking tussen onze artsen en verpleegkundigen. We verhoogden de beddencapaciteit van vier naar zes en elk van de mooie, ruime kamers beschikt nu over individueel sanitair. Eén van de kamers hebben we voorzien van een volledig in het plafond geïntegreerde til-lift zodat ook (deels) immobiele patiënten op comfortabele wijze een slaaponderzoek kunnen ondergaan. Via een aircosysteem met bediening kan je een aangename slaaptemperatuur instellen.

Nieuwe voorzieningen

Daarnaast hebben we alle kamers uitgerust met videoregistratie. Dit is bijzonder waardevol voor de diagnose van abnormale gedragingen tijdens de slaap. Elke kamer is met een apart monitoringscherm in de verpleegpost verbonden. Registreren doen we bovendien draadloos. Je kan dus vrij rondlopen en je hoeft niet langer eerst ontkoppeld te worden door een verpleegkundige om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan. Ons zevenkoppig team van verpleegkundigen kreeg bij alle nieuwe voorzieningen en elk nieuw toestel de nodige training en uitleg. Ook aan rust en stilte tijdens de slaaptesten hebben we gedacht: de nieuwe locatie ligt een beetje afgelegen op de campus, deuren sluiten automatisch en waarschuwingsborden zetten aan tot afstand en stilte bewaren.

Slaapproblematiek

Omdat een slaaponderzoek slechts eenmaal per jaar voor terugbetaling in aanmerking komt, verzoeken we verwijzers om enkel bij verdenking op snurk- of slaapapneuproblemen (een aandoening waarbij je in je slaap geregeld stopt met ademhalen) rechtstreeks naar ons slaaplabo te verwijzen. Voor andere slaapklachten zoals overmatig veel slapen, ritmestoornissen, rusteloze benen of abnormale gedragingen tijdens de slaap raden we aan om eerst een slaapraadpleging te doen. Niet uit elke slaapraadpleging volgt dan ook een slaaponderzoek. Tenslotte kan je ook voor narcolepsie bij ons terecht, want op Campus Sint-Jan beschikken we over doorgedreven expertise van deze eerder zeldzame, maar toch belangrijke slaapstoornis.

Beluister onze podcast

Liever luisteren? Vanuit ons slaaplabo vertelt dr. Kristof Verhoeven over de aandoeningen die ons uit onze slaap kunnen houden en legt hij uit hoe hij en zijn team onze patiënten opnieuw de weg naar dromenland wijzen. 

Contactgegevens slaaplabo

t: 050 45 33 65
e: afspraken.slaaplabo.brugge@azsintjan.be
website