Back to top

Nieuwe fase in modernisering en verdere uitbreiding van operatiekwartier

31 maart 2023

 O-arm krijgt alle ruimte in vernieuwde operatiezalen neurochirurgie

Het operatiekwartier op de vierde verdieping van campus Sint-Jan zal komende jaren uitgebreid worden met 1.800m2, wat de logistieke en organisatorische aanpak ten goede moet komen. Daarvoor verhuist de dienst Intensieve Zorgen naar de 14de verdieping. Het operatiekwartier dat momenteel over 19 operatiezalen beschikt op de campus zal hierdoor nieuwe moderne operatiezalen kunnen bijbouwen.

Sinds een aantal jaren loopt een uitgebreid investeringsprogramma voor de vernieuwing van de reeds bestaande zalen van het operatiekwartier op campus Sint-Jan. Op 21 maart 2023 werden drie gloednieuwe operatiezalen in gebruik genomen door de diensten neurochirurgie en oftalmologie. Twee van de drie zalen werden zo hertekend dat ze beide optimaal gebruik kunnen maken van de intra-operatieve CT-scan (O-arm). Om die intra-operatieve scan te mogen inzetten, dienen de operatiezalen met loodbescherming in de wanden te worden uitgerust, zodat tijdens de CT-scan de straling binnen de operatiezaal blijft. Het operatieteam verplaatst zich dan tijdelijk naar een beveiligde zone tussen de twee operatiezalen.

  

De O-arm fungeert als navigatiesysteem: hij helpt de chirurg bij zijn planning en bij de uiteindelijke plaatsing van het materiaal tijdens craniale en spinale ingrepen. Tegelijk maakt hij onmiddellijke verificatie mogelijk tijdens de ingreep. “Wanneer de locatie niet helemaal correct blijkt te zijn, kan de chirurg corrigeren om tot een juiste positionering te komen, en zo een heringreep vermijden”, aldus dr. Nikolaas Vantomme, diensthoofd Neurochirurgie.

De intra-operatieve CT-scan kwam er dankzij een schenking van het Fonds JE Foundation van de familie Ide-Deprez, mede beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De familie werd in de voorbije jaren geconfronteerd met neurologische problemen. Ze wou het team neurochirurgie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV met de schenking ondersteunen en “aantonen hoe belangrijk technologie in handen van gedreven zorgverstrekkers kan zijn voor de toekomst van ons allemaal”.