Back to top

Niet-aangeboren hersenletsels: vaak onzichtbaar, maar niet minder aanwezig

Een niet-aangeboren hersenletsel, kortweg NAH, overkomt meer mensen dan we denken. In Vlaanderen hebben naar schatting 247.000 mensen een NAH. De Week van NAH, een nieuw initiatief van de NAH Liga, helpt hen een gezicht en een stem te geven. Ze loopt van 10 tot 16 oktober.

Wat is NAH?

De benaming 'niet-aangeboren hersenletsel' (NAH) omvat een brede waaier aan beperkingen en een al even grote verscheidenheid aan oorzaken. Elk jaar worden zo'n 50.000 personen in Vlaanderen getroffen door een NAH, waarvan 15.000 met ernstige beperkingen tot gevolg. Hoewel veel van deze gevolgen bij een eerste contact onzichtbaar zijn, leiden ze wel tot heel wat problemen in het dagelijkse leven: vermoeidheid, aandachtsproblemen, geheugenproblemen, karakterveranderingen … NAH zet je leven op zijn kop! Het verwerkingsproces is enorm.

Niet-aangeboren hersenletsel

De Week van NAH

De diensten Neurologie en Revalidatie van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en het tehuis en dagcentrum De Nieuwe Notelaar werken vaak samen om mensen met NAH kwaliteitsvolle zorg te bieden. Zij ondersteunen de 'Week van NAH'-campagne mee. Wie meer wil weten over NAH, kan van 10 tot en met 12 oktober terecht op de infostanden in de inkomhal van onze drie campussen.

Wat is er in de buurt zoal te doen tijdens de Week van NAH? 

Bekijk hier de Focus-reportage.  

Meer over de Week van NAH vindt u op de site

Meer over de NAH Liga vindt u hier.