Back to top

Medicatie verderzetten na behandeling voorkamerfibrillatie blijkt beter

29 juni 2017

Vorige maand vond in Chicago in Amerika ‘Heart Rhythm 2017’ plaats, een groot wetenschappelijk congres waar cardiologen hun recentste ervaringen uitwisselen en hun professionele kennis weer helemaal op punt stellen. Ook ons ziekenhuis was er goed vertegenwoordigd. Onze cardiologen gaven er in totaal zelfs vijf presentaties.

Vijf presentaties

De Amerikaans hartritmevereniging organiseert jaarlijks het cardiologische congres 'Heart Rhythm'. Hartspecialisten van over de hele wereld delen er hun kennis met collega's, komen er te weten wat eraan komt qua technologische evoluties en worden er ondergedompeld in de laatste nieuwe resultaten van studies. Ook onze cardiologen gaven er in totaal vijf presentaties aan hun collega's. Een van die presentaties zat zelfs in het congreshoofdstuk 'Opmerkelijke recente studieresultaten'. Daarin komen vaststellingen aan bod die wereldwijd een invloed kunnen hebben op de behandeling van bepaalde hartaandoeningen.

Betere resultaten

Prof. dr. Mattias Duytschaever mocht de verrassende resultaten van de POWDER AF-studie voorstellen aan de collega's cardiologen. Het gaat om een studie die op onze dienst Cardiologie georganiseerd werd vanaf maart 2014 tot augustus 2016. Voor deze studie werden 150 patiënten met voorkamerfibrillatie in twee groepen ingedeeld. Bij beide groepen bestond de behandeling uit ablatie: een zeer gerichte beschadiging van hartweefsel om ervoor te zorgen dat de elektrische impulsen van de hartslag niet meer op de foute plaatsen terechtkomen. Bij de ene groep patiënten werd de medicatie na de behandeling stopgezet, de andere groep ging nadien nog verder met medicatie innemen. Na één jaar bleek dat de groep die de medicatie niet stopzette opvallend positievere resultaten behaalde.