Darmkankerscreening
Darmkanker treft een op de twintig Vlamingen. In 90% van de gevallen gaat het om vijftigplussers. Gelukkig duurt het gemiddeld een kleine tien jaar vooraleer een goedaardige poliepje tot kanker evolueert. Via screening kunnen we darmkanker dus vaak tijdig op het spoor komen. Met de 'immunochemische fecaal occult bloedtest', kortweg iFOB-test is het mogelijk om minuscule bloedspoortjes in de stoelgang op te sporen. Als blijkt dat er bloedspoortjes zijn, wat bij 5% van de geteste mensen tussen 50 en 74 jaar zo is, dan volgt verder darmonderzoek naar de oorzaak. Bij 30% van de mensen met een positieve iFOBT-test wijst het aanvullend darmonderzoek (kijkonderzoek of endoscopie) niet op onregelmatigheden. Bij 60% worden een of meerdere poliepen gevonden en bij 10% wordt een tumor (darmkanker) aangetroffen.
Kijkonderzoek
Als gevolg van het Vlaams bevolkingsonderzoek (VBO) naar dikkedarmkanker via de iFOBT-test worden meer 'gevorderde' poliepen en vroegtijdige kwaadaardige tumoren tijdig gedetecteerd. Kleine poliepen kan de arts meteen tijdens een colonoscopie verwijderen met een 'klassieke poliepectomie'.
Slechts 10% van de kleine poliepen wordt groter dan een centimeter en daarvan groeit slecht een vierde uit tot darmkanker. Bij grote dikkedarmpoliepen van meer dan 4 cm is er een grotere kans dat die zich tot kanker zullen ontwikkelen. Het beste nieuws: op campus Sint-Jan kunnen we grote poliepen of oppervlakkige tumoren die vroeg genoeg ontdekt worden sinds november 2015 via een kijkonderzoek (endoscopisch) verwijderen.
Nieuwe techniek
Endoscopische submucosale dissectie (ESD): een hele mondvol voor een vrij nieuwe techniek waarmee we oppervlakkige tumoren of grote goedaardige letsels in de slokdarm, de maag en het colorectum kunnen verwijderen via een kijkonderzoek in plaats van ingrijpende chirurgie. ESD is al in het begin van de jaren 90 ontwikkeld in Japan. Aanvankelijk enkel voor de behandeling van oppervlakkige tumoren van het maagslijmvlies. Onder meer door andere dieetgewoonten komt maagkanker in Japan vaker voor dan in Westerse landen, vandaar dat specialisten zich er sterker toeleggen op de screening op maagkanker en de behandeling ervan. Japanse experten verzamelden dan ook veel ervaring en gingen ESD al snel ook toepassen in andere delen van het maag-darmkanaal.
Pionier op bezoek
De ESD-techniek is nog maar recent in het Westen doorgedrongen en wordt nog niet op grote schaal uitgevoerd, maar sinds een aantal jaren dus wel al op campus Sint-Jan. Vorig jaar kregen we zelfs een Japanse professor op bezoek, prof. dr. Naohisa Yahagi. Hij is een van de artsen die deze techniek mee op de medische wereldkaart gezet hebben. Hij ontwikkelde onder meer het hele fijne elektrochirurgische mesje waarmee de arts het letsel of de tumor als het ware uit de wand van de darm 'pelt'. Samen met dr. Christophe Snauwaert, onze specialist ter zake, paste prof. Yahagi de techniek toen toe bij twee patiënten met grote oppervlakkige maagtumoren.
Meer info over darmkanker