Back to top

Laat je tijdens de Week van het Hart gratis testen op voorkamerfibrillatie

25 september 2018

Van 24 tot 28 september is het de Week van het Hart. Tijdens die week blijven we hameren op de gevaren van voorkamerfibrillatie (VKF). Waarom? Omdat nog te weinig Belgen zich hiervan bewust zijn, terwijl een tijdige diagnose wel heel belangrijk is.

Wat is voorkamerfibrillatie (VKF)?

De hartspier trekt in rust ongeveer 70 keer per minuut samen om het bloed in het lichaam rond te pompen. Een normaal hartritme is regelmatig en ligt gemiddeld tussen de 50 en 100 slagen per minuut. VKF is een aandoening waarbij het hart op hol slaat en onregelmatig begint te kloppen. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen, pijn in de borst …, maar een op de drie mensen voelt er helemaal niks van. VKF is nochtans wel gevaarlijk. Lijd je aan VKF? Dan loop je vijf maal meer risico op een trombose of een beroerte.

Hoe groot is de kans dat je VKF krijgt?

VKF is zeker geen zeldzame aandoening: elk uur treft dit niet minder dan vier Belgen. Vanaf 40 jaar heb je 1 kans op 4 om hier ooit last van te krijgen. Dat maakt van VKF de meest voorkomende van alle hartritmestoornissen. Iedereen loopt het risico VKF te krijgen, maar een aantal factoren verhogen je risico om het (sneller) te krijgen. Je laten testen is dus zéker een goed idee als je:

  • een verhoogde bloeddruk hebt of medicatie voor je bloeddruk neemt.
  • diabetes hebt.
  • al een trombose of beroerte gehad hebt.
  • een hartinfarct gehad hebt of aan hartfalen lijdt.
  • aan slaapapneu lijdt.
  • aan overgewicht lijft.
  • aan een schildklierziekte lijdt.
  • alcoholgebruik boven de norm ligt.
  • een duursport beoefent.
  • een familiale voorgeschiedenis van VKF hebt.

Wat kan je aan VKF doen?

Het goede nieuws is dat het perfect mogelijk en niet zo ingewikkeld is om VKF op te sporen. Nog beter nieuws is dat we dit prima kunnen behandelen. Alleen kunnen wij dit natuurlijk niet opsporen als jij je niet laat testen. Tijdens de Week van het Hart kan dit bovendien helemaal gratis! Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische Cardiologische Liga organiseert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) namelijk op verschillende plaatsen in het land gratis testen in het kader van een informatiecampagne, ook op campus Sint-Jan.

Wat houdt de VKF-test precies in?

Testen op VKF gaat snel en is volledig pijnloos: gedurende 30 seconden registreren we je hartritme. We maken als het ware een soort mini-elektrocardiogram. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is een klein toestel met beide handen vasthouden. Let wel: zo’n test vormt maar een momentopname van jouw elektrische hartactiviteit en VKF doet zich soms maar met tussenpozen voor. Af en toe zelf je polsslag meten is daarom geen slecht idee.

Wat moet je doen om je te laten testen?

Kom op donderdag 27 september naar campus Sint-Jan. Van 14 tot 16.30 uur vind je in de inkomhal een infostand waar we de gratis testen aanbieden. Je kan hier niet voor inschrijven, dus kom op tijd als je zeker wil zijn dat je erbij bent. Stellen we bij jou VKF vast? Dan krijg je een brief mee voor je arts zodat jullie samen kunnen bespreken wat de beste manier is om hier iets aan te doen.