Back to top

Laat je hart spreken als je getuige bent van een hartstilstand

15 oktober 2019
Hartmassage
Hartmassage

Nog té veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren bij een hartstilstand. De ‘Herstart een hart’-dag (World Restart a Heart Day) wil dit verhelpen. Op 16 oktober roept deze jaarlijks op tot reactie als je ziet dat iemand een hartstilstand heeft.

Elke minuut telt 

In België zijn er dagelijks een dertigtal personen die een hartstilstand krijgen. Hun hart stopt plots met kloppen en pompt dus geen bloed meer door het lichaam. Slechts 2 à 3 van hen overleven dit. Dat is dus maar 1 op de 10! Waarom? Omdat ze vaak veel te laat hulp krijgen. Bij een hartstilstand is het belangrijk om zo snel mogelijk te reanimeren. Elke minuut telt!

Iets doen is beter dan niets

Ook wij streven ernaar dat iedereen weet wat je kan doen als iemand in je buurt een hartstilstand heeft. Dat begint natuurlijk bij het noodnummer 112 bellen. Iets doen is beter dan niets. Sla dus niet op de vlucht en wacht ook niet af tot iemand anders belt. Het zou net zo goed jouw eigen vader, vrouw of kind kunnen zijn die daar liggen.

Onderneem actie

Zijn de hulpdiensten verwittigd? Wacht dan liefst niet op hen, maar begin zelf al met reanimeren. Met een beetje geluk is er een defibrillatietoestel (AED) in de buurt. Daarmee werken gaat als vanzelf. Het toestel vertelt je gewoon zelf hoe je het moet gebruiken en zegt stap voor stap wat je moet doen.

Hartmassage en beademing

De hoogste overlevingskansen krijg je door naast de AED ook hartmassage toe te passen. Jammer genoeg behoort een opleiding reanimatie nog niet tot het standaard opleidingspakket van elke Belg, maar er zijn wel verschillende organisaties die zo’n cursus aanbieden. Als je de kans ziet, is het zeker een goed idee om deze opleiding te volgen! Raadpleeg www.mijnhartritme.be voor meer informatie.

Verklein je risico

Kan je zelf iets doen om je risico op een hartstilstand te verkleinen? Er zijn wel een aantal risicofactoren:

  • roken
  • te hoge cholesterol
  • verhoogde bloedsuiker
  • te hoge bloeddruk
  • gebrek aan lichaamsbeweging
  • geslacht 
  • leeftijd

Aan je leeftijd of geslacht kan je natuurlijk niets veranderen, maar niet roken, voldoende bewegen en je cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk in de gaten en onder controle houden zijn zeker een goed idee als je je kansen op een hartstilstand wil verkleinen.

Op www.mijnhartritme.be/hartstilstand.php kom je alvast meer te weten over de hartstilstand, waaraan je kan herkennen dat iemand een hartstilstand heeft en hoe je dan best reageert.