Back to top

Jonge patiënten met heuppijn zo veel mogelijk hun eigen gewricht laten behouden

7 december 2018
Heupsparende chirurgie

Met meer dan 200 heupsparende ingrepen per jaar speelt het heupteam van de Orthoclinic Brugge een voortrekkersrol binnen de orthopedie. Dankzij de recentste diagnosemogelijkheden en chirurgische procedures bieden de specialisten ook een oplossing voor de jonge, actieve en sportieve patiënt met heuppijn.

Heupsparende procedures

Tot rond de eeuwwisseling bestond heupchirurgie voornamelijk uit de vervanging van het versleten gewricht. De Britse orthopedist Sir John Charnley was degene die in jaren zestig als eerste met succes een totale heupprothese plaatste. Dit betekende een mijlpaal in de behandeling van gevorderde slijtage van het heupgewricht. Alleen heeft deze procedure wel beperkingen en komt ze niet in aanmerking voor jonge, actieve patiënten met heuppijn bij wie op radiologiebeelden geen degeneratie van hun gewricht te zien is. Een heupprothese-ingreep houdt voor patiënten jonger dan 50 grotere risico’s in en het is niet eens bekend of correctie-ingrepen bij de jongere leeftijdsgroep goede resultaten opleveren. Vandaar dat de medische wereld zocht naar heupsparende procedures, waarbij de patiënt het eigen gewricht kan behouden. Ook naar de oorzaak en behandeling van heuppijn bij jonge patiënten gebeurt veel onderzoek.

Prothese vermijden

In de behandeling van de jonge patiënt met heuppijn is het doel de pijnklachten te laten verdwijnen. Vaak zijn het onregelmatigheden in de lichaamsstructuur die de pijn veroorzaken. Met de ingreep probeert de chirurg de anatomie van de patiënt daarom bij te sturen en de inklemming op te heffen. De operatie is erop gericht de patiënt zijn eigen heupgewricht te laten behouden door de overbelasting ten gevolge van de anatomische afwijkingen te verminderen, de symptomen weg te werken en het gewricht volledig functioneel te maken. Het is ook de bedoeling om het heupgewricht voor toekomstige schade te kunnen behoeden. Zo is het mogelijk om een prothese te vermijden, wat toch ontzettend belangrijk is voor een jonge, actieve patiënt.

Sneller opsporen

Nu zal het vooral nog een kwestie zijn van goede methodes vinden om kraakbeenschade in het heupgewricht zo snel mogelijk op te sporen, want op een gewone radiografie is die pas laat zichtbaar. Er wordt volop gezocht naar de juiste technieken om ze sneller aan het licht te brengen. Dat zal de orthopedisten nog beter helpen om te beslissen of heupsparende chirurgie aangewezen is.

Intensieve trainingen

Het heupteam van Orthoclinic Brugge volgde wereldwijd intensieve trainingen bij gerenommeerde specialisten in het domein van de heupsparende chirurgie. Het heeft nu een jarenlange ervaring opgebouwd in deze nieuwe, complexe technieken en behandelde al honderden jonge patiënten en atleten met heuppijn. Door de nieuwste evoluties op de voet te volgen en ze al snel zelf toe te passen, kan onze dienst Orthopedie alle heuppaandoeningen behandelen, zowel met klassieke prothesechirurgie (en revisiechirurgie) als met de meest recente en vernieuwende heupsparende technieken. Zo is het nooit nodig om een tussenoplossing te zoeken bij de behandeling van heupaandoeningen in gelijk welke leeftijdscategorie.