Back to top

Je stoelgang laten testen kan je leven redden!

Darmkanker eist nog steeds heel wat slachtoffers. Daarom zet ‘Stool & the Gang’, de nieuwe campagne van vzw Blue Movement Vlaanderen, in september heel wat initiatieven op om de preventie van darmkanker te promoten en vijftigplussers aan te sporen om een stoelgangtest te laten uitvoeren.

Je stoelgang laten testen kan je leven redden!

Hoge cijfers

Elk jaar krijgen 5.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. Colorectale kanker is de derde meest voorkomende kanker bij mannen en de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen. Van alle kankersterftes ligt de oorzaak bij mannen in 10,3 % van de gevallen bij darmkanker, bij vrouwen ligt dat percentage op 11,9 %. Deze kanker eist dan ook nog steeds bijna 2.000 slachtoffers per jaar. De ziekte in een vroeg stadium opsporen zorgt voor stijgende overlevingskansen en kan ongeveer 400 van deze sterfgevallen voorkomen.

Vroegtijdige opsporing

Daarom wil 'Stool & the Gang', de nieuwe campagne van vzw Blue Movement Vlaanderen, de immunochemische Feces Occult Bloed test, kortweg iFOB-test, blijven promoten als een belangrijk instrument in de vroegtijdige opsporing van darmkanker. Deze eenvoudige test van de stoelgang zoekt naar bloedspoortjes die met het blote oog niet te zien zijn. Een positieve test hoeft nog niet te betekenen dat darmkanker de oorzaak is. Een aanvullend darmonderzoek (coloscopie) geeft daarover uitsluitsel. Blijkt de test negatief, dan is het aangeraden om hem na een à twee jaar te herhalen.

Stool & the Gang

De 'Stool & the Gang'-campagne loopt in september 2016 en omvat verschillende acties. Infostanden in de inkomhal van campus Sint-Jan, posters en toiletstickers, verschillende voordrachten over darmkanker en een ludieke monoloog van 'Molviene' die 'haar ervaringen met darmkanker' beschrijft willen stuk voor stuk sensibiliseren voor deelname aan de iFOB-test. Een opblaasbare darm doet bovendien de ronde langsheen diverse Brugse locaties om de aandacht te vestigen op darmkankerpreventie. Ook via de sociale media lanceren we een oproep om de campagne zo breed mogelijk te verspreiden.

Een hele reeks initiatieven dus, in samenwerking met verschillende organisaties en met de vzw Talk Blue Vlaanderen, de vereniging voor darmkankerpatiënten en hun partners, onder voorzitterschap van Luc Pollet. Want darmkanker voorkomen blijft onze aandacht en inzet verdienen!