Back to top

Op campus Henri Serruys bemannen drie cardiologen de dienst Cardiologie. Dankzij hun verschillende subspecialisaties kunnen zij een breed pakket aan heel gespecialiseerde hartzorg bieden. Ze krijgen daarbij de deskundige ondersteuning van een betrokken en gemotiveerd verpleegkundig, logistiek en administratief team en hebben de meest vooruitstrevende technologische voorzieningen ter beschikking, met aanvullende mogelijkheden op campus Sint-Jan.

Diensthoofd dr. Mehran Tahmaseb en zijn twee collega's, dr. Beatrice Valck en dr. Matthieu Combes beoefenen alle drie de algemene klinische cardiologie: ze onderzoeken het hart op verschillende (meer en minder ingrijpende) manieren en stellen op basis daarvan diagnoses. Daarbovenop hebben ze elk een andere subspecialisatie. Zo legt dr. Tahmaseb zich voornamelijk toe op de elektrofysiologie, die de elektrische activiteit van de hartspier onderzoekt, en op de pacemaker- en andere implantaten. Dr. Valck volgde een bijkomende opleiding Intensieve Zorgen en dr. Combes is gespecialiseerd in hartrevalidatie en sportcardiologie.

Precieze diagnose

De aanwezigheid van een sportcardioloog biedt unieke diagnosemogelijkheden. Met een spiro-ergometrietoestel meet dr. Combes naast de hartactiviteit meteen ook de longcapaciteit en het zuurstofverbruik. In zijn evaluatie betrekt hij dus niet enkel het hart, maar ook de ademhaling en spieren. Dat geeft hem extra informatie voor een precieze diagnose en laat hem net zo goed toe de inspanningscapaciteit van gezonde mensen te evalueren. Dr. Combes verzorgt ook de hartrevalidatie voor zowel campus Henri Serruys als campus Sint-Jan, zodat hartpatiënten na een operatie kunnen rekenen op een optimale begeleiding. Dankzij de opleiding intensieve zorgen die dr. Valck genoot, hoeven kritiek zieke cardiologiepatiënten, in tegenstelling tot in de meeste ziekenhuizen, niet overgedragen te worden aan een andere arts. Op de dienst Intensieve Zorgen blijven ze in handen van de cardioloog die vertrouwd is met hun dossier en dit vanuit een cardiologische invalshoek bekijkt. Een mooie aanvulling op de benadering van de andere artsen op de dienst.

Vlotte samenwerking

De communicatie tussen de dienst Cardiologie en de andere diensten van de campus verloopt heel vlot. Niet onbelangrijk, want met diensten zoals Vaatziekten en Pneumologie is er regelmatig overleg nodig. De dienst Pneumologie heeft zelfs een aanpalende zaal zodat patiënten specialisten van beide disciplines in de buurt hebben. Ook de spoeddienst van het ziekenhuis, die permanent bemand is door een gebrevetteerde spoedarts, komt regelmatig aankloppen voor een consult met betrekking tot, bijvoorbeeld, de interpretatie van een elektrocardiogram (ECG) of de hoogdringendheid voor katheterisatie. De diensten Radiologie en Nucleaire Geneeskunde helpen dan weer bij de diagnose op basis van scans en foto's.

Hoogtechnologische voorzieningen

De cardiologen beschikken over een eigen cathlab op campus Henri Serruys. De geavanceerde apparatuur zorgt voor een extreme reductie van de bestraling en de hoogste veiligheid en bescherming tegen complicaties. Voor ingrepen waar aanvullende technische mogelijkheden aan te pas komen, kunnen ze ook op campus Sint-Jan terecht. Zoals een behandeling met het Stereotaxis-toestel, waarvan België er slechts vier telt. Heeft een patiënt een aandoening die hartchirurgie vergt, dan is er een korte lijn naar de gerenommeerde hartchirurgen van campus Sint-Jan. Patiënten kunnen rekenen op een verhoogd comfort doordat het cathlab en de hartbewaking zich vlakbij elkaar op de dienst Cardiologie bevinden. Beide kregen bovendien een volledige herinrichting, met een verhoging van het aantal bedden en de meest verfijnde technologie, die intensieve opvolging toelaat. De polikliniek zit eveneens in een nieuw jasje. Ze telt acht onderzoekskamers, uitgerust met uiteenlopende toestellen. Met de vakkundige ondersteuning van een gedreven verpleegkundig, administratief en logistiek team werkt de polikliniek als een perfect geoliede machine die ondanks het grote aantal patiënten altijd de zorgkwaliteit vooropstelt.