Back to top

Het multidisciplinair spine-centrum: samenwerking voor kwaliteit

15 december 2022
foto_artsen_spine_unit_.jpg

Om de toenemende problematiek rond rug- en nekklachten nog beter te kunnen aanpakken, beschikken we op campus Sint-Jan over een ‘multidisciplinair spine-centrum’. In dit centrum kan je als patiënt terecht met wervelkolomproblemen. De oprichting van het centrum is een gedeeld initiatief van de FOD Volksgezondheid, het RIZIV en onze eigen diensten.

De diensten Fysische geneeskunde – revalidatie, Neurochirurgie, Orthopedie, Pijnkliniek en Radiologie bundelen de krachten en werken nauw samen in dit centrum. Voor de werking van het centrum baseren we ons op vier pijlers:

  1. De multidisciplinaire spine-raadpleging (MSC)
  2. Het spinaal handboek: stroomlijning van de diagnose en behandeling van de wervelkolompathologie.
  3. Registratie van de resultaten van zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen
  4. Invoering van eenduidige nomenclatuur inzake de wervelkolom

De raadpleging

Een keer per maand  houden we raadpleging met alle betrokken diensten. Als patiënt ben je hier meestal ook aanwezig. Na de consultatie maken we telkens een uitgebreid verslag voor de huisarts en andere betrokken artsen.

Wanneer kom je als patiënt in aanmerking voor een dergelijke raadpleging?:

  • Je hebt chronische niet-specifieke nek- of rugpijn waarbij artsen een chirurgische behandeling overwegen of waarbij revalidatietherapie van 6 maanden onvoldoende effectief is.
  • Je hebt vorderend slijtage op je wervelkolom en artsen overwegen een lumbale fusie (aaneenzetten) van drie wervellichamen.
  • Je hebt vorderend slijtage op je wervelkolom en artsen overwegen een tweede ingreep ter hoogte van de beschadiging.
  • Je hebt een ingeklemde zenuw door een uitstulping van de tussenwervelschijf (radiculopathie) die al langer dan 6 maand bestaat ondanks behandeling.
  • Je hebt chronische nek- of rugpijn met of zonder radiculopathie voor je een vierde pijnbehandeling krijgt binnen het jaar.
  • Je hebt een ineengezakte wervel (artsen overwegen vertebroplastie) of je hebt een wervelbreuk waarbij artsen kyfoplastie overwegen (procedure waarbij ze cement in het gebroken wervellichaam plaatsen en de rugpijn aanzienlijk vermindert.)

In al deze gevallen verwijzen de betrokken diensten op campus Sint-Jan je door naar de multidisciplinaire spine-raadpleging.

Het handboek

De evaluatie van elke patiënt gebeurt tijdens de consultatie aan de hand van het spinale handboek. Dit handboek is gebaseerd op twee nationale studies en publicaties van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). De gepubliceerde richtlijnen leggen meer nadruk op sociale en psychologische factoren en minder op het puur biomechanisch model (zoals vroeger). Er is tijdens de evaluatie ook meer aandacht voor de identificatie van risicopatiënten.