Als je kind een plasprobleem heeft, kan je zowel op campus Sint-Jan als op campus Henri Serruys sinds een tweetal jaar langskomen op de plasraadpleging. Je vindt deze op de dienst Kindergeneeskunde, waar ons team nauw samenwerkt met de dienst Urologie.
Persoonlijke aanpak
De meeste patiëntjes die we op de plasraadpleging volgen, kwamen er terecht omdat ze bedplassen, maar ook kinderen met andere plasproblemen zijn hier aan het juiste adres. Ongewild urineverlies overdag, bijvoorbeeld, of hardnekkige, steeds terugkerende ontstekingen van de urinewegen. Zowel om tot een diagnose te komen als om een behandeling op te starten en op te volgen gaat ons plasraadplegingsteam steeds volgens een vast schema tewerk, maar elk patiëntje mag wel op een persoonlijke aanpak rekenen.
Veelvoorkomend probleem
Bedplassen is een probleem dat op kinderleeftijd vaak voorkomt. Ongeveer 85 % van de kinderen wordt ’s nachts zindelijk tussen 2 en 5 jaar. Uit onderzoek weten we dat er jaarlijks een aantal kinderen spontaan droog wordt zonder hiervoor een bepaalde behandeling te krijgen. Alleen kan daarop wachten lang duren en er is ook geen garantie. Een hele kleine groep volwassenen blijft op de leeftijd van 18 jaar toch nog steeds bedplassen.
Wanneer medische hulp inroepen?
We kunnen jammer genoeg niet voorspellen welke kinderen wanneer droog zullen worden. Als je kind na de leeftijd van 6 à 7 jaar nog altijd meer dan vijf keer per week in bed plast en dat zelf ook heel vervelend vindt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Waarom? Omdat bedplassen vanaf die leeftijd psychologisch steeds sterker kan doorwegen. Je kind kan er zijn zelfvertrouwen door verliezen of schrik hebben dat zijn of haar ‘geheim’ ontdekt zal worden. Dat bedplassen kan zo steeds meer stress veroorzaken, voor je kind en je hele gezin. Af en toe gaat het zelfs zo ver dat begeleiding door ervaren kinderpsychologen nodig is. Daarnaast lijdt de slaapkwaliteit van je kind ook onder bedplassen. Allemaal redenen om de hulp van een arts in te roepen.
Eerste consultatie
Komen jullie voor het eerst op de plasraadpleging, dan zal ons team zo goed als mogelijk de ernst van het probleem in kaart brengen. We zoeken ook naar mogelijke onderliggende oorzaken en eventuele andere aandoeningen die zouden kunnen meespelen. Dat doen we aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en een medisch onderzoek. Hier hoort voor elke patiënt een echografie van de nieren en de blaas en een labo-onderzoek van een urinestaal bij.
Uitgebreide informatie
Van bij het begin trekt ons team tijd uit om je kind en jou uitgebreid te informeren over het plasprobleem. Zeker ook omdat er heel wat mythes en onjuistheden bestaan rond bedplassen. Zo is bedplassen bijvoorbeeld geen gedragsprobleem of een vraag om aandacht. Je kind zal ongetwijfeld ook opgelucht zijn om te horen dat het lang niet de enige is met dit probleem. Wij willen ook graag weten of je kind er klaar voor is om het bedplassen aan te pakken en dus met de behandeling te starten.
Drie belangrijke oorzaken
Jullie krijgen heel wat informatie en we geven die op een manier die aan de leeftijd van je kind aangepast is. Over hoe nieren en urinewegen eruitzien en werken, bijvoorbeeld, maar ook over wat nu eigenlijk de oorzaak van dat bedplassen zou kunnen zijn. Drie zaken spelen daarin een belangrijke rol: je kind heeft het moeilijk om te ontwaken, de urineproductie is te groot of de inhoud van de blaas te klein. Als we weten welke oorzaak er bij jouw kind speelt en welke factoren dit zoal beïnvloeden, stemmen we de behandeling daar stapsgewijs op af.
Kalender bijhouden
We geven jou en je kind bij die eerste consultatie dag- en nachtkalenders mee. Daarop vullen jullie thuis allerlei gegevens in, zoals hoe vaak je kind naar het toilet gaat overdag, maar ook wanneer het bedtijd is, hoeveel urine er ’s nachts wordt geproduceerd en of je kind soms moet opstaan om te gaan plassen. De ingevulde kalenders brengen jullie terug mee bij een volgende afspraak.
Je levensstijl aanpassen
We starten de therapie altijd met ‘urotherapie’. We vragen jullie dan om een aantal aanpassingen aan jullie levensstijl te doen die een invloed hebben op het plasprobleem. Zo stellen we samen met jullie een drankschema op, dat er vooral voor zorgt dat je kind overdag meer vocht opneemt. We willen de blaas overdag meer vullen en zo ‘trainen’. ’s Avonds moet je kind zijn vochtopname dan weer beperken, zodat de nieren ’s nachts minder urine aanmaken. Koolzuurhoudende en cafeïnehoudende dranken zijn te vermijden, want die kunnen ervoor zorgen dat de blaas samentrekt of dat de nieren urine aanmaken. Verder besteden we aandacht aan een goede houding op het toilet en een regelmatig plaspatroon. Ook qua voeding krijgen jullie enkele adviezen mee, zoals zout- en proteïnerijke maaltijden vermijden ’s avonds.
Bijkomende therapie
Bij sommige patiënten volstaat deze ‘urotherapie’ om het plasprobleem op te lossen, maar de meesten hebben bijkomende therapie nodig. Op basis van de onderzoeken selecteert ons team voor elke patiënt de therapie met de hoogste slaagkans. Vaak zien we dat het nodig is om verschillende therapieën stap voor stap met elkaar te gaan combineren. Bekkenbodemkinesitherapie kan voor bepaalde kinderen bijvoorbeeld een goede behandelwijze zijn. Daarvoor werken we nauw samen met gespecialiseerde kinesitherapeuten die ervaring hebben in de begeleiding en behandeling van plasproblemen bij kinderen. Ook elektrische zenuwstimulatie is een mogelijkheid, of misschien krijgt je kind aangepaste medicijnen voorgeschreven. Dan is er nog de plaswekker, die we apart of in combinatie met andere therapieën kunnen inzetten.
Een moment om trots op te zijn
Natuurlijk komen jullie gedurende de behandeling regelmatig opnieuw op de plasraadpleging langs, zodat we jullie kunnen steunen en eventuele vragen beantwoorden. We moeten de therapie vaak nog wat fijner op je kind afstemmen of ze wat uitbreiden. Ook voor extra motivatie kunnen jullie bij ons terecht. Zowel voor onze patiëntjes als voor ons is het telkens weer een belangrijk moment wanneer ze kunnen komen vertellen dat zij helemaal droog zijn geworden. Toch iets om samen trots op te zijn! Het uiteindelijke doel van de behandeling is steeds volledig droog blijven zonder medicatie of onderhoudende behandeling. Als je kind dus al een bepaalde tijd droog is, probeert de arts de medicatie of behandeling af te bouwen en uiteindelijk volledig te stoppen. Er is altijd een kans dat het dan hervalt, maar als dat gebeurt, dan staat ons team weer paraat om dit met hernieuwde moed aan te pakken.