Back to top

Handgroep West: een ziekenhuisoverschrijdende samenwerking

15 december 2022

Samen met andere West-Vlaamse ziekenhuizen slaan we de handen in elkaar om een antwoord te bieden op het volledige spectrum van handproblemen. Handgroep West brengt hand- en microchirurgische talenten samen in een ziekenhuis- en netwerkoverschrijdende samenwerking, met het handcentrum van campus Sint-Jan als referentiecentrum voor handtraumatologie.

Onze campus Sint-Jan kent een traditie van handchirurgie die teruggaat tot de jaren 80 van de vorige eeuw. In die periode bouwden we een stevige reputatie uit in het behandelen van handproblemen. Enkele jaren later bundelden onze diensten Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie en Orthopedie hun krachten in een handcentrum, met erkenning als SOS Hand door de Fédération Européenne des Services d’Urgence de la Main (FESUM).

Door de uitbreiding van de dienst Orthopedie met verschillende microchirurgisch geschoolde collega’s enerzijds en de beperktere beschikbaarheid op campus Sint-Jan van de dienst Plastische, reconstructieve en esthetische chirurgie, nam onze dienst Orthopedie het handcentrum geleidelijk aan volledig over. Dankzij de uitbouw van de specifieke handrevalidatie, de bereidheid tot multidisciplinaire aanpak en het engagement van het verpleegkundig departement kon het handcentrum van campus Sint-Jan uitgroeien tot een referentiecentrum voor handtraumatologie, met op heden verwijzingen vanuit heel West- en Oost-Vlaanderen. De samenwerking met de dienst Orthopedie van AZ Sint-Lucas Brugge breidde de handwacht uit tot de twee Brugse ziekenhuizen.

Samenwerking met het AZ Groeninge

Ondertussen werken we nauw samen met het handcentrum van het AZ Groeninge in Kortrijk. Om de samenwerking en integratie tussen beide diensten te verstevigen, verdelen de handchirurgen hun activiteiten over de twee ziekenhuizen.

Het doel van deze ziekenhuis- en netwerkoverschrijdende samenwerking is het volledige spectrum van hand- en microchirurgie aan te bieden en een hernieuwde erkenning door de FESUM. Ze biedt belangrijke opportuniteiten op lange termijn voor complexe ziektebeelden. De mix van zowel orthopedische als plastische geschoolde handchirurgen binnen Handgroep West biedt als voordeel het volledige spectrum aan handproblemen te kunnen opvangen. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de wisselwerking van de handchirurgen tussen beide centra alleen maar kan resulteren in een kwaliteitsvollere zorg voor onze patiënten.