De dienst Fysische geneeskunde, revalidatie en sportgeneeskunde is eigenlijk een drie-in-één dienst. Alle drie de specialiteiten draaien om het onderzoek en de behandeling van aandoeningen van het skelet, de gewrichten, de spieren en de zenuwen, maar elk op een andere manier. Wat ze in elk geval gemeenschappelijk hebben, is dat ze breder kijken dan jouw aandoening op zich en de volledige puzzel bekijken die jij als mens bent. Vandaar dat ze ook heel nauw samenwerken met heel wat andere medische specialiteiten.
Drie-in-één-dienst
De naam Michel D’Hooghe doet mogelijk een belletje rinkelen? Hij is nog voorzitter geweest van de Belgische Voetbalbond én van Club Brugge KV. Samen met zijn collega dr. Roland Watteyne is hij de arts die de dienst Fysische geneeskunde, revalidatie en sportgeneeskunde op campus Sint-Jan oprichtte. Vandaag telt deze dienst zeven artsen, die actief zijn op onze campussen Sint-Jan en SFX. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat deze ene dienst drie afzonderlijke diensten, die alle drie op een andere manier met het bewegingsstelsel te maken hebben, onder één dak samenbrengt.
Bewegingsstelsel
Fysische geneeskunde onderzoekt en behandelt klachten van het bewegingssysteem zonder dat er een operatie aan te pas komt. Revalidatie draait meer om begeleiding en behandeling bij schade aan het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat met de bedoeling de levenskwaliteit van de patiënt zoveel mogelijk te verbeteren. Sportgeneeskunde? De naam zegt het zelf: als je je bezeert bij het sporten, dan ben je hier aan het goede adres. Maar ook voor je aan sporten begint ben je hier welkom, want we willen vooral ook helpen voorkomen dat je een sportletsel oploopt. Of je nu amateur- of topsporter bent, of je mogelijkheden om te sporten met een beperking wil verkennen, we begeleiden je graag.
Patiënt centraal
Waar je ook terechtkomt, onze drie afdelingen houden er dezelfde visie op na: een holistische benadering van de patiënt. Dat betekent dat onze zorgverleners jou als patiënt altijd centraal stellen en jouw aandoening of klacht niet op zich bekijken, maar in het kader van je hele lichaam. We betrekken er dan ook snel en vaak andere medische of paramedische specialiteiten bij.
RevAZ
Vorig jaar hebben we samen met de dienst Neurologie de gloednieuwe neurorevalidatieafdeling RevAZ opgericht. We vangen er mensen op die een zwaar revalidatietraject voor de boeg hebben, en ook comapatiënten krijgen er een gespecialiseerde aanpak. Ons team probeert het ziekenhuisgevoel hier in de mate van het mogelijke te beperken. Er is een gemeenschappelijke eetzaal en plannen voor een oefenparcours voor rolstoel of rollator op het dakterras.
Revalidatieprogramma's
Samen met andere diensten hebben we trouwens heel wat revalidatieprogramma’s uitgewerkt die heel specifiek gericht zijn op bepaalde aandoeningen:
-
Voor parkinsonpatiënten
-
Voor MS-patiënten
-
Voor amputatiepatiënten
-
‘Hart en long’-revalidatie
-
Een obesitasprogramma
-
Een diabetesprogramma
-
De kliniek voor onverklaarbare lichamelijke klachten (KOLK)
-
Veerkracht, voor patiënten met chronische pijn
-
Prostaatrevalidatie, voor mensen met prostaatkanker
-
O-balans, dat kankerpatiënten aanzet tot blijven bewegen, omdat bewezen is dat dat een positief effect heeft op de resultaten van hun behandeling en hun revalidatie
- Handrevalidatie: hiervoor heeft het ziekenhuis een speciale erkenning, met gespecialiseerde handkinesisten
Grenzen respecteren
Sinds kort hebben we ook een expert kinderrevalidatie, die heel nauw samenwerkt met de dienst Kindergeneeskunde. Al onze zorgverleners gaan trouwens voor de best mogelijke revalidatie, maar respecteren daarbij wel de grenzen van onze patiënten, zowel lichamelijk als mentaal. Het is niet de bedoeling om iemand te ‘forceren’. Om al onze patiënten op de best mogelijke manier te ondersteunen, hebben we een heel uitgebreid gamma aan geavanceerde toestellen en unieke voorzieningen voor watertherapie.
SMAC
Op onze afdeling Sportgeneeskunde staat ons Sport Medisch Advies Centrum (SMAC) centraal. Dat is internationaal erkend, zowel door de Federatie voor Sportgeneeskunde als FIFA. Club Brugge vertrouwt al meer dan 25 jaar op ons SMAC voor de sportmedische begeleiding van de spelers en de keuringstesten en opvolging van de beloften en jeugd en sinds de zomer van 2019 kregen we ook KV Oostende onder onze hoede. Ze komen er in goede handen terecht, want dr. Van den Steen is ook hoofdarts van ons nationaal vrouwenelftal Red Flames en dr. De Coninck is teamarts voor de beloften van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
Sportmedische begeleiding
Niet alleen topsporters zijn in het SMAC Brugge aan het goede adres. Ook als je recreatief sport of je mogelijkheden wil verkennen om te sporten met een beperking of aandoening ben je welkom. Aan de hand van allerlei testen bepalen we je conditie. Onze podoloog kan de manier waarop je loopt en stapt testen en onze sportpsycholoog kan je mentaal trainen. Je vindt er ook een gespecialiseerde diëtist en we kunnen rolstoelpatiënten laten trainen op de handbike. Een van onze eigen kinesisten handrevalidatie, Kim Plovier, liet zich door ons begeleiden als rolstoeltriatleet en behaalde maar liefst een zilveren medaille op het Ironman wereldkampioenschap 2019 in Hawaii.