Back to top

Een vlotter herstel dankzij nieuwe behandelingstechniek voor massieve longembolie

17 mei 2023
massieve longembolie

Patiënten met massieve longembolie kunnen in ons ziekenhuis terecht voor een nieuwe, baanbrekende behandeling. De nieuwe innovatieve techniek is een stuk sneller en minder ingrijpend in vergelijking met de vorige behandeling waardoor je als patiënt veel vlotter herstelt. Bovendien wordt de ingreep momenteel slechts door een beperkt aantal Europese centra aangeboden.

Longembolie

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door één of meerdere bloedklonters, waardoor de longen minder goed kunnen functioneren. De bloedklonters kunnen afkomstig zijn van de bloedvaten in de ledematen of de buik, en worden vervolgens meegesleurd met de bloedstroom dat via het hart de longen bereikt. Vaak zijn de symptomen minimaal. Bij grotere embolen kan je last krijgen van een versnelde ademhaling, benauwdheid, pijn op de borst of een versnelde hartslag. In uitzonderlijke gevallen leidt een longembolie tot een plots overlijden.

De meeste longembolen kunnen we goed behandelen met stollingsremmers. Bij meer uitgesproken longembolen waarbij we een impact op de bloeddruk of het hartritme vaststellen, dient een chirurgische ingreep zich aan. Tot voor kort was invasieve cardiovasculaire chirurgie nog de ultieme optie, maar sinds 2022 bieden we in ons ziekenhuis een nieuwe, baanbrekende behandeling aan.

De verwijderde bloedklonters uit de longslagaders
De verwijderde bloedklonters uit de longslagaders

Nieuwe techniek

Bij de nieuwe behandeling brengen we via de lies of hals een katheter in de longslagader, waarna we via aspiratie (opzuiging) de bloedklonter zo volledig mogelijk verwijderen. Deze techniek is heel wat sneller en minder ingrijpend in vergelijking met de vorige behandeling, waardoor je als patiënt veel vlotter herstelt.

De ingreep wordt uitgevoerd door ons multidisciplinaire Pulmonary Embolism Response Team (PERT) en bestaat uit een pneumoloog, een intensivist en een interventieradioloog. De behandeling gebeurt doorgaans onder plaatselijke verdoving en wordt momenteel slechts door een beperkt aantal Europese centra uitgevoerd.