Back to top

Een ontspannend Mangomoment voor de patiënten Oncologie

9 september 2022

Een Mangomoment, dat is een klein gebaar of een onverwachte attentie waarmee je een moment van grote waarde creëert. Na een reeks mangomomenten op onze MIC (maternale intensieve zorgen) en onze afdeling neurorevalidatie (SP3/ReVAZ) leggen we nu de verblijvende patiënten Oncologie in de watten. En dat mag je letterlijk nemen. Hun eerste ‘Mango-verzorgingsmoment’ vond plaats op donderdag 8 september.

Nood aan verwennerij

Het hele team op de afdeling Oncologie (D2) schaarde zich achter het idee om ook voor hun patiënten een mooie reeks Mangomomenten te organiseren en hen net dat tikkeltje meer te schenken. Uit verschillende gesprekken met de patiënten kwam iets heel duidelijk naar boven: de nood aan aanraking, een verzorgingsmoment, een eenvoudig moment van ontspanning en verwennerij.

Samenwerking met Kom op tegen Kanker

Voor dit Mangomoment gingen we in dialoog met Kom op tegen Kanker. Als grootste partner van het Mangomoment-initiatief en met hun uitgebreid vrijwilligersnetwerk ondersteunen zij al heel wat verzorgingsactiviteiten. Samen met hen kozen we ervoor om onze patiënten te verwennen met een lichaamsmassage.

Alleen of in groep

De hand- en voetmassage kreeg elke patiënt individueel op de kamer. Daarnaast organiseerden we enkele sessies ‘Look good feel better’. Bestaande workshops, georganiseerd door Kom op tegen Kanker, die in groep doorgaan en die kankerpatiënten concrete verzorgingstips aanreiken. Tijdens deze sessies speelt niet alleen het gevoelsmatige en esthetische aspect een rol, maar kan het sociale contact met lotgenoten ook verrijkend en troostend werken.

Op eigen tempo

We bieden deze extra zorg en verzorging aan, maar het blijft natuurlijk een individuele keuze van elke patiënt om hier al dan niet aan deel te nemen. De samenwerking met het vrijwilligersteam van een organisatie als Kom op tegen Kanker voelt goed aan. Zij hebben namelijk de juiste achtergrond en zijn vertrouwd met het ziektebeeld. Hebben de patiënten nood aan een gesprek of willen ze juist genieten van een stil verwenmoment? Dit kan allemaal. De vrijwilligers van Kom op tegen Kanker bieden alles aan op tempo van de patiënt.

Teamwerk

Van het idee tot de uitwerking van dit Mangomoment kwamen heel wat disciplines van ons ziekenhuis samen. Grote dankbaarheid voor het ganse team om dit mogelijk te maken: de afdeling Oncologie voor het leuke idee en hun toewijding, het apotheekteam voor de aangepaste producten en de sociale dienst voor de administratieve ondersteuning! Een onmisbare schakel zijn natuurlijk de vrijwilligers van Kom op tegen Kanker die met een klein gebaar onze patiënten telkens opnieuw een prachtig moment bezorgen.