Back to top

Een kindvriendelijke aanpak op de dienst Spoedopname

9 juni 2020

 

Kinderen verzorgen op een dienst Spoedopname is best uitdagend. Omdat we dat vooral ook op een kindvriendelijke manier willen doen, met zo weinig mogelijk pijn en angst bij het kind, omvat onze aanpak op campus Henri Serruys drie mogelijkheden.

Strijd tegen pijn en angst

Op een dienst Spoedopname vind je ‘pijn’ helemaal bovenaan de lijst van aanmeldingsklachten. Pijn en angst behoren tot de meest onderschatte, verkeerd begrepen en onderbehandelde medische problemen. Zeker bij kinderen! Bij hen is het bijzonder belangrijk om de pijn zo goed mogelijk onder controle te krijgen of te houden. Gebeurt dat niet? Dan heeft dat niet alleen gevolgen op korte termijn, maar mogelijk ook op de latere ontwikkeling van het kind en hoe het kind zal reageren op volgende pijnlijke ervaringen. Vandaar dat alle spoedmedewerkers de strijd tegen pijn en angst bij kinderen extra ter harte nemen.

Verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om pijn en angst te bestrijden: verdovende medicijnen toedienen of lokaal aanbrengen, ervoor zorgen dat het kind niet meer kan bewegen, maar bijvoorbeeld ook het kind afleiden of op een kindvriendelijke manier benaderen.

Verdoving met lachgas 

In Oostende zijn we op onze dienst Spoedopname tien jaar geleden gestart met het gebruik van methode één: een mix van lachgas en zuurstof om kinderen te verdoven. Dat levert prachtige resultaten op bij pijnlijke procedures.

Video-afleiding 

Vijf jaar geleden voegden we daar een tweede mogelijkheid aan toe: afleiding creëren. Op een groot videoscherm kunnen we het favoriete filmpje van de kleine patiënt te tonen. In combinatie met de verdoving creëren we zo een rustige, aangename sfeer voor het kind.

Gel aanbrengen

Midden 2019 hebben we nog een derde element aan onze kindvriendelijke aanpak toegevoegd: een doorzichtige verdovende gel die we lokaal aanbrengen. Die neemt al na 30 minuten het grootste deel van de pijn weg en indien nodig kunnen we hem nog eens opnieuw aanbrengen.

Iedereen tevreden

De video-afleiding gebruiken we altijd en combineren we met het gas, de gel, of zelfs beide samen. Met die combinaties bereiken we bij de meeste kinderen mooie resultaten. Ook voor ons is dat fijn: een minder angstig kind betekent natuurlijk een grotere tevredenheid bij zowel het kind als de ouders. Dat geeft ook ons meer voldoening in ons werk.