Sinds deze zomer gebruikt de dienst Gynaecologie-verloskunde van ons ziekenhuis bij natuurlijke keizersneden of gentle caesarean sectio’s gespecialiseerde afdeklakens met doorschijnend scherm en geïntegreerde armhoezen voor de moeder. Zo kan de moeder haar kind op de wereld helpen zetten en is er sneller contact met de pasgeboren baby. Een keizersnedebevalling benadert op deze manier nog meer een natuurlijke bevalling. "Het afdeklaken zorgt voor een snellere emotionele hechting met het kind, maar ook voor de band tussen arts en patiënt is het een grote meerwaarde”, vertelt dr. Anne Loccufier, diensthoofd Gynaecologie-verloskunde.
In mei 2023 testten wij als eerste Belgisch ziekenhuis een nieuw soort afdeklaken voor natuurlijke keizersneden. Deze afdeklakens bevatten geïntegreerde armhoezen waardoor de moeder kan meehelpen om haar kind op de wereld te zetten en al in de eerste levensminuten op haar borst kan leggen. “Deze zachtere, warmere manier past perfect in ons beleid van gentle sectio. Daarbij versterkt deze innovatie ook onze erkenning als Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI-label), waarmee we bewijzen dat we in onze dagelijkse werking kwalitatief hoogstaande begeleiding en ondersteuning voor ouders en baby bieden. Zowel voor ouders als voor ons als gynaecoloog zijn deze nieuwe afdeklakens een grote meerwaarde. De moeder kan haar pasgeboren kind sneller aanraken en de gynaecoloog kan even de handen van de moeder vasthouden om haar gerust te stellen voordat de ingreep begint. Op deze manier is de moeder nog veel meer betrokken bij de geboorte”, aldus dr. Anne Loccufier.
Intensere beleving voor beide ouders
Een gentle sectio streeft naar de ervaring van een natuurlijke bevalling, maar is nog steeds een operatie waar het van essentieel belang blijft om de steriliteit te waarborgen. Om dit moment toch zo baby- en oudervriendelijk mogelijk te maken, kunnen beide ouders de bevalling intenser beleven dankzij een dubbel afdeklaken: het klassieke, groene operatielaken wordt bij de eigenlijke bevalling naar beneden geschoven, zodat de ouders via een doorschijnend laken kunnen meekijken hoe de baby wordt geboren en meteen op de borst van de moeder komt te liggen.
De navelstrengdoorstroming wordt behouden zoals bij een vaginale bevalling. Het vernieuwende is dat de moeder haar baby zelf kan begeleiden naar een comfortabele houding boven op de borst en haar pasgeboren kindje direct kan aanraken. Zo verloopt de overgang voor de pasgeborene en de moeder zo zacht en natuurlijk mogelijk. Op dit moment houdt de gynaecoloog de baby nog vast, maar nadat de navelstreng is afgeklemd en de eerste verzorging is gebeurd, kan de partner het kind vasthouden en zelf terug op de borst van de moeder leggen aan de maternale kant van het doek.
“Ons beleid rond gentle sectio bestaat al meer dan tien jaar en was toen baanbrekend. Vandaag is dit verder gegroeid tot een multidisciplinair gebeuren waarbij een vroedvrouw elk koppel begeleidt voor en tijdens de bevalling. Zo betrekken we beide partners heel sterk bij het hele gebeuren terwijl vroeger enkel de moeder aanwezig was in de operatiezaal zonder haar partner. Toen kon de baby bij de partner van huid-op-huidcontact genieten, terwijl de moeder in de operatiekwartier wachtte tot een hereniging. Het team dat bestaat uit een gynaecoloog, een anesthesist, een kinderarts en de vroedvrouwen zorgt er de hele bevalling voor om zowel de pasgeboren baby als de ouders een warm welkom te bezorgen”, besluit dr. Loccufier.
Pionier in natuurlijke keizersneden
Als pionier op het vlak van gentle sectio’s zetten wij heel sterk in op innovaties binnen dit domein. De nieuwe afdeklakens die ons ziekenhuis sinds kort gebruikt bij keizersnedes zijn van Mölnlycke, een toonaangevende producent die wereldwijd bekend staat voor medische producten en oplossingen die professionele zorgverleners helpt om de beste klinische patiëntenresultaten te behalen. “Toen we dit product voorstelden aan het AZ Sint-Jan Brugge AV waren ze meteen erg enthousiast om deze nieuwe aanpak een kans te geven. Het was een vlotte samenwerking en een goede testcase. We hopen dat dit andere ziekenhuizen inspireert om aanstaande moeders ook een dergelijke ervaring aan te bieden”, aldus Kris Tempels, accountmanager bij Mölnlycke.
Een belangrijke evolutie
Omdat zowel artsen als patiënten zeer tevreden zijn over de nieuwe afdeklakens hebben we besloten om voortaan alleen nog deze lakens te gebruiken. Dit vormt een belangrijke evolutie in het beleid omtrent natuurlijke keizersneden en biedt een significante meerwaarde voor zowel de ouders als het pasgeboren kind, die nu samen het volledige traject van geboorte, huid-op-huidcontact en de eerste borstvoeding kunnen beleven.
Tot slot past deze manier van werken ook perfect bij het beleid dat we hanteren binnen de prenatale zorg, waarbij we specifiek aandacht besteden aan de mentale gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap de geboorte en de postnatale periode.