Back to top

Een bril die angst en stress wegneemt?

Virtual Reality bril voor patiënten onder lokale verdoving

Heb je stress omdat je een onaangename procedure of ingreep moet ondergaan? Op campus Sint-Jan kunnen we dat verhelpen met een bril! Niet zomaar een bril, natuurlijk: een Virtual Reality (VR)-bril. Die dompelt je onder in een rustgevende wereld. Zo zie je de ingreep letterlijk door een andere, kalmerende bril.

Comfortabeler maken

Op de dienst Algemene, kinder- en vaatheelkunde voeren we verschillende ingrepen uit onder lokale verdoving. Het medische team doet er alles aan om het voor de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken, maar veel patiënten ervaren toch nog stress en angst. Bij de ene ingreep was dat al meer dan bij de andere. De plaatsing van een poortkatheter is zo’n ingreep die veel patiënten als heel onaangenaam ervaren. Daarom gingen we op zoek naar een manier om de procedure toch comfortabeler te maken. Die zoektocht leidde naar de Virtual Reality (VR)-bril.

Je verliezen in de ervaring

Je kent Virtual Reality wellicht van de 3D-effecten in spelletjes of in de bioscoop, maar deze bril wordt op een heel andere manier gebruikt. De ontwikkelaars baseerden zich op kennis en ideeën uit de psychologie, zoals hypnose, de manier waarop onze gedachten ons gedrag beïnvloeden, blootstellingstherapie en stressvermindering op basis van mindfulness. Als patiënt krijg je de VR-bril opgezet en dan laten we een aangepast programma lopen. Dat neemt je in klank en beeld mee naar een rustgevende omgeving. Het is de bedoeling dat je je laat meeslepen en je verliest in de ervaring. Het idee is dan dat dit je angst voor een procedure vermindert, je pijn verzacht en je ongemakken vermindert.

Benieuwd of het werkt

Wij waren heel benieuwd of de VR-bril zou doen wat hij belooft. Vandaar dat we voor de plaatsing van een poortkatheter een proefproject opzetten. We gaven onze patiënten eerst de gebruikelijke uitleg over de ingreep die ze zouden ondergaan en dan ook over de bril. De bril opzetten en het programma opstarten was de enige verandering aan de procedure. Patiënten kregen lokale verdoving zoals anders en de plaatsing van de poortkatheter gebeurde ook volledig volgens dezelfde techniek.

Rustigere patiënt

Wat bleek? Onze patiënten waren inderdaad veel rustiger. Zelfs de lokale verdoving leek hun minder pijnlijk. Omdat de patiënt kalmer is, verloopt de procedure ook voor het artsen- en verpleegkundigenteam een stuk rustiger. Alleen wie echt de controle in handen wil houden, vindt het helemaal geen fijne ervaring, maar mag dan gerust vragen om de bril weer af te zetten.

Positieve ervaringen

Op de dienst Algemene, kinder- en vaatheelkunde zijn onze eerste ervaringen in elk geval positief. Het lijkt ons dan ook een goed idee om de VR-bril nog op andere diensten en voor andere ingrepen en procedures in te zetten. Want wij investeren graag in het comfort van onze patiënten.