Back to top

Dienst Pathologische Anatomie valt in de prijzen met digitaliseringsproject!

29 juni 2017

Op 1 juni 2017 werden de Agoria e-Health Awards uitgereikt. Het project ‘Het einde van de microscoop?’ van onze dienst pathologische anatomie op campus Sint-Jan won de award in de categorie ‘beste innovatieproject op het vlak van dienstverlening aan de patiënt (patient care), responsabilisering van de patiënt of ondersteuning van de medische praktijk’. e-Health Award

Met de e-Health Awards wil de technologiefederatie Agoria zorgprojecten in de kijker zetten die technologie slim aanwenden om de administratie in de zorginstelling te vereenvoudigen of het niveau van de zorgkwaliteit te verhogen. Hoe 'Het einde van de microscoop?' daarin slaagt? Dit project omvat de overschakeling op de systematische digitalisering van weefselbiopten en resectiefragmenten. Dit is een grensverleggende evolutie waar alle medewerkers van de dienst, maar vooral de patiënten, voordeel uit halen.

Het einde van de microscoop?

Diagnose gebeurt nu op een beeldscherm in plaats van onder de microscoop. Dat is vlotter en comfortabeler werken voor de pathologen, de assistenten en de laboranten. Nog belangrijker zijn de versterking van de patiëntveiligheid en de uitbreiding en verfijning van de diagnose- en consultatiemogelijkheden. De pathologen hebben digitale tools ter beschikking die de diagnosestelling vereenvoudigen en bijdragen tot de precisie ervan, wat dan weer bepalend kan zijn om de meest geschikte behandeling te bepalen. Ze kunnen bovendien veel makkelijker, met een enkele muisklik, advies vragen aan zowel interne als externe collega's. Ook dit draagt er toe bij dat sneller met de juiste therapie gestart kan worden.

Patiënt is grote winnaar

Daarom kwam 'Het einde van de microscoop?' uit de 23 projecten die dit jaar aan de jury gepresenteerd werden naar voor als winnaar in de categorie 'beste innovatieproject op het vlak van dienstverlening aan de patiënt (patient care), responsabilisering van de patiënt of ondersteuning van de medische praktijk'. Dit digitaliseringsproject won dan wel de Agoria e-Health Award, de patiënt is hierbij de grootste winnaar.