Back to top

Op donderdag 3 maart 2016 is het Internationale Oorzorgdag. Met deze dag wil de World Health Organization extra aandacht schenken aan gehoorproblemen. De dienst Neus-, Keel- en Oorziekten (NKO) Gelaats- en Halschirurgie organiseert (NKO hoofd en hals is 1 dienst) daarom voor de eerste keer een opendeurnamiddag in hun vernieuwde polikliniek. Tussen 15.00 en 17.00 uur ontdek je er onder andere hoe een gehoortest in zijn werk gaat, hoe een evenwichtsonderzoek wordt uitgevoerd en wat een ‘geëvoceerde potentialen’ (EP)-onderzoek precies inhoudt. Je stapt tijdens de rondleiding ook binnen in een geluidsdichte audiocabine en evenwichtsruimte.

Het gehoor is een belangrijk zintuig dat bij achteruitgang kan leiden tot communicatieproblemen en zelfs sociaal isolement. Bij kinderen is er risico op een verminderde taal- en spraakontwikkeling. Gehoordaling heeft verschillende oorzaken.  Afhankelijk van de aard van het gehoorverlies kan dit behandeld worden met medicatie, een operatie of andere hulpmiddelen zoals klassieke hoortoestellen, cochleaire implantaten of beengeleidingshoortoestellen die geluidsvibraties omzetten in trillingen op de schedel.

Tijdens het klinisch onderzoek en de gehoortest wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten gehoorverlies: conductief en perceptief verlies. Bij conductief gehoorverlies kunnen geluidstrillingen het slakkenhuis, het onderdeel van het oor dat het geluid naar de hersenen stuurt, maar moeilijk bereiken. Een oorontsteking of trommelvliesperforatie kunnen hier bijvoorbeeld de oorzaak van zijn. Bij een blijvend conductief gehoorverlies kan een operatie (bijvoorbeeld trommelvliesherstel of beentjesketenreconstructie) of een beengeleidingshoortoestel deze vorm van gehoorverlies verhelpen. Bij perceptief gehoorverlies is er een storing in het slakkenhuis zelf. Patiënten die aan dat soort gehoorschade lijden, krijgen vaak een gewoon hoortoestel of, als dat niet meer toereikend is, een cochleair implantaat.

Neem je voorzorgsmaatregelen

Veel jongeren en jongvolwassenen krijgen te maken met gehoorproblemen omdat ze in hun vrije tijd naar luide concerten gaan of omdat het volume van hun muziek te hoog staat. Er zijn gelukkig enkele mogelijkheden om gehoorschade te voorkomen:

  • Draag op maat gemaakte oordoppen tijdens het uitgaan.
  • Sta nooit dicht bij de boxen.
  • Verlaat de ruimte als je oren pijn doen van het lawaai.
  • Beperk het aantal uur dat je per dag naar luide muziek luistert.
  • Neem signalen als een piepend geluid in je oor serieus.
  • Test regelmatig je gehoor.

Om die gehoortesten uit te voeren, staan de artsen en audiologen van de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie op campus Sint-Jan steeds klaar. Benieuwd hoe zo'n gehoortest verloopt? Op de opendeurdag zie je hoe audiologen het gehoor en het evenwicht testen. Je krijgt er ook een rondleiding in de gloednieuwe consultatieruimtes, de geluiddichte audiocabine en de evenwichtsruimte die deel uitmaken van de polikliniek NKO. Ook de verschillende soorten gehoorimplantaten kan je op de opendeurdag van dichterbij bekijken.

Praktisch

Iedereen is op donderdag 3 maart tussen 15.00 en 17.00 uur welkom op de dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie op campus Sint-Jan in Brugge.

Meer weten? Bel ons op 050 45 22 80 of stuur een mailtje naar nok@azsintjan.be