Back to top

De voedselveiligheid in ons ziekenhuis kreeg een gezicht

3 januari 2017

In juni 2016 behaalden zowel onze campus Sint-Jan als campus Sint-Franciscus Xaverius (SFX) een ‘Smiley’, toegekend door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Dit wil zeggen dat de inspanningen die onze grootkeukens al meer dan tien jaar leveren om de veiligheid, traceerbaarheid en hygiëne van alle voeding die op deze campussen verwerkt en verdeeld wordt, een gezicht gekregen heeft.

Kwetsbare patiënt

Of iemand nu iets eet in het restaurant, een maaltijd op de kamer krijgt of zijn boreling flesvoeding uit de melkkeuken toedient, dankzij de Smiley-sticker kan iedereen erop vertrouwen dat alles eraan gedaan is om de veiligheid van dit voedsel te garanderen. Voor de meer kwetsbare patiënt toch een hele geruststelling!

Strenge regels

Sinds 2005 is iedere grootkeuken verplicht een autocontrolesysteem in te voeren dat de veiligheid van de voedselketen moet garanderen. Sinds een aantal jaar kunnen bedrijven uit de distributiesector deze inspanningen laten erkennen. Om het certificaat in de vorm van een sticker, de Smiley, te bekomen, moet het autocontrolesysteem de lijvige autocontrolegids voor grootkeukens volgen die is vooropgesteld door het FAVV. Die schrijft regels voor, onder meer met betrekking tot zowel de hygiëne van het gebouw als de persoonlijke hygiëne van de medewerkers en vraagt ook om het volledige proces te beschrijven, van aankoop tot distributie en om daarin ook eventuele zwakke punten te identificeren en dagelijks opnieuw te controleren.

Drie jaar geldig

De eigenlijke toekenning van de Smiley gebeurt op basis van een nazicht van dit autocontrolesysteem door een erkende keuringsinstelling. Dankzij de positieve uitkomst geniet ons ziekenhuis van een lagere bijdrage aan en verminderde externe controles door het FAVV. De Smiley heeft een uniek identificatienummer en blijft drie jaar geldig, al kan een eventuele negatieve tussencontrole leiden tot het verlies van de Smiley.

Gezamenlijke verdienste

"Het gaat om een gezamenlijke verdienste van alle medewerkers die bij het voedselverwerkingsproces betrokken zijn", benadrukken Marc Demeulemeester, leidinggevend functionaris voeding, en Johan Van Heulebrouck, coördinator van de facilitaire diensten in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. "Van de koks en het keukenpersoneel, de mensen die instaan voor de distributie, hygiëne, restaurant, melkkeuken … tot en met de technische staf die helpt om de temperatuurregelingen in goede banen te leiden. Elk van hen vormt een onmisbare schakel in het geheel en hoewel ze sinds het prille begin van deze regelgeving al de nodige inspanningen leveren om de veiligheid te verzekeren, hebben ze toch een tandje bijgezet om de Smiley te behalen. Ze mogen er dan ook terecht fier op zijn!"