Back to top

De gouden standaard voor prostaatbiopsieën

14 augustus 2023

De diensten Urologie en Radiologie van ons ziekenhuis en het AZ Sint-Lucas Brugge voeren sinds twee jaar MRI fusiegeleide transperineale prostaatbiopsieën onder lokale verdoving uit tijdens consultaties. De patiënten verdragen deze techniek zonder noemenswaardige complicaties, zo blijkt uit de wetenschappelijke studie die ze recent publiceerden in het tijdschrift Abdominal Radiology[1].

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen 1. Als gevolg van de vergrijzing van de bevolking verwacht men dat het aantal diagnoses en sterfgevallen door deze aandoening zal toenemen. Prostaatkanker is een heterogene aandoening waarbij er zowel laag- als hooggradige vormen voorkomen. MRI van de prostaat is cruciaal om de agressieve vormen van kanker te detecteren, maar voor het stellen van de definitieve diagnose moeten we altijd biopsieën van de prostaat nemen.

De fusie van de MRI- met de echografiebeelden is essentieel om te duiden waar we de biopsieën in de prostaat exact moeten nemen. Vroeger gebeurden deze biopsieën ‘ad random’ in de prostaat waardoor we de hooggradige of agressievere vormen van prostaatkanker vaak misten. Door de fusie van de MRI-beelden kan de uroloog de exacte MRI-lokalisatie van het prostaatletsel terugvinden en aanprikken. Dit is noodzakelijk om een correcte diagnose van prostaatkanker te stellen.

Gouden standaard

Bij prostaatbiopsieën is er steeds een risico op infectie. Vroeger gebeurden de meeste prostaatbiopsieën via transrectale weg, waarbij urologen de prostaat aanprikten doorheen de wand van het rectum (of endeldarm). Doordat men door de darmwand heen prikte was er een reëel risico om een infectie te ontwikkelen na de biopsie. Door het uitvoeren van prostaatbiopsieën via transperineale (door het perineum) weg is het risico op infectie acht keer lager2. Daarom beschouwen urologen deze techniek stilaan als ‘gouden standaard’ voor de diagnose van prostaatkanker.

Een prostaatbiopsie langs transperineale weg gebeurt meestal onder volledige verdoving. De diensten Urologie en Radiologie van campus Sint-Jan Brugge en het AZ Sint-Lucas Brugge ontwikkelden een methode om deze transperineale biopsieën onder lokale verdoving uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat deze biopsieën tijdens de consultatie kunnen doorgaan wat veel minder belastend is voor de patiënt, kostbare operatietijd vrijmaakt voor andere procedures en de totale kost voor de gezondheidszorg naar beneden haalt.

Wetenschappelijke studie

Om de accuraatheid, veiligheid en doeltreffendheid van de nieuwe techniek in combinatie met lokale verdoving te evalueren, besliste ons ziekenhuis om een wetenschappelijke studie op te zetten. Het onderzoek duurde meer dan een jaar en in totaal werden 203 mannelijke patiënten in de studie opgenomen.

De auteurs van de studie concludeerden dat de patiënten de procedure goed verdroegen en dat er zich zo goed als geen complicaties voordeden. Bovendien sluit de procedure aan bij de noodzaak om steeds tijds- en kostenefficiëntere procedures uit te werken, gezien de stijgende behoefte aan prostaatbiopsieën. De auteurs verwachten dan ook dat deze procedure in de toekomst deel zal uitmaken van de ‘gouden standaard’ voor prostaatkankerdiagnose.

 

REFERENTIES

De Vulder N, Gieraerts K et al. Safety and efficacy of software-assisted MRI-TRUS fusion-guided transperineal prostate biopsy in an outpatient setting using local anaesthesia. Abdom Radiol (2022). https://doi.org/10.1007/s00261-022-03745-5
H. Y. BENNETT,1,2 M. J. ROBERTS,1,2,3 S. A. R. DOI,4,* and  R. A. GARDINER1,3

The global burden of major infectious complications following prostate biopsy. Epidemiol Infect. 2016 Jun; 144(8): 1784–1791. Published online 2015 Dec 8. doi: 10.1017/S0950268815002885 PMCID: PMC9150640 PMID: 26645476