Back to top

Dag van de slaap 2019: gezond slapen om gezond oud te worden

Dag van de slaap

Internationale Dag van de Slaap 15 maart 2019

Het geheim van goed slapen

Goed slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid.

Om tot een kwalitatief goede slaap te komen, zijn er drie dingen nodig:

  1. Tijdsduur: je moet lang genoeg slapen om uitgerust en alert te zijn voor de volgende dag.
  2. Continuïteit: je moet zo veel mogelijk aan een stuk door slapen, zonder onderbrekingen.
  3. Diepte: je slaap moet diep genoeg zijn om je uitgerust te voelen nadien.

Belangrijke tijdsbesteding

Je brengt ongeveer een derde van je leven al slapend door. Dat daar zoveel tijd naartoe gaat, maakt op zich al duidelijk hoe belangrijk een goede slaap voor je is. De directe effecten van een nacht slecht slapen zijn vanzelfsprekend: vermoeidheid en concentratiestoornissen. Maar daarnaast heeft regelmatig slecht slapen ook langetermijneffecten die je niet mag onderschatten. Zo heeft voldoende (kwalitatieve) slaap een grote invloed op onze stofwisseling. Er blijkt een duidelijke link te zijn tussen onvoldoende slaap en overgewicht, zelfs al op kinderleeftijd. Ook mentale stoornissen zoals depressie, angsten en psychose hangen er zonder twijfel mee samen. Recente gegevens tonen bovendien aan dat een goede slaap een aanzienlijke rol speelt in de ‘opruimprocessen’ in ons brein en dat er een verband is tussen een verstoorde slaap en dementie.

Medische slaapproblemen

  • Slaapstoornissen zoals slapeloosheid, slaapgebonden ademhalingsstoornissen en restless legs (rusteloze benen) zijn zeer frequent.
    Slapeloosheid komt veruit het vaakst voor. Soms gaat het om tijdelijke slapeloosheid waarvoor ook een duidelijke aanleiding is, maar tot 10% van de bevolking lijdt aan een chronische vorm van slapeloosheid waarvoor geen duidelijke reden vast te stellen valt.
     
  • Bij slaapapneu is er sprake van een blokkering van de luchtpijp tijdens de nacht.Dit gaat gepaard met snurken en ademhalingspauzes. De luchtpijp terug openmaken vereist een ontwaakreactie, wat natuurlijk leidt tot onderbrekingen in de slaap. Uit ernstige slaapapnee volgt vaak een verhoogd risico op hoge bloeddruk, ischemisch hartlijden, beroerte en type 2 diabetes.
     
  • Bij restless legs (RLS) gaat het om een onaangenaam gevoel in de benen. Dit treedt ’s avonds op, als de benen in rust zijn, en geeft aanleiding tot bewegingsdrang. Zeker bij ernstigere vormen van RLS heeft dit ook een belangrijke impact op de slaap.

Aanhoudende slaapstoornissen zijn met andere woorden een medisch probleem en verdienen zeker een gepaste behandeling. Praat erover met je arts.