Back to top

Borstvoeding voor een gezondere planeet

29 september 2020
Week van de borstvoeding
Week van de borstvoeding

Meer dan 120 landen, waaronder België, zetten het belang van borstvoeding opnieuw in de schijnwerpers naar aanleiding van de Week van de Borstvoeding 2020.

Twee thema’s tijdens de Week van de Borstvoeding (28/9 tot en met 4/10) dit jaar:

  • Borstvoeding voor een gezondere planeet 
  • Om borstvoeding te bevorderen, moeten de moeders alle steun krijgen

Met deze boodschappen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. We voorzien daarom een attentie voor alle vrouwen die net moeder werden en geven hen een presentatie over fabels en mythes rond borstvoeding. Op de schermen van het ziekenhuis krijg je deze week ook een video over dit onderwerp te zien.

“Door de toegang tot professionele begeleiding bij borstvoeding te verbeteren, kan de duur van borstvoeding worden verlengd en kan exclusieve borstvoeding worden bevorderd, met voordelen voor baby's, gezinnen, economieën en de planeet.” Henrietta H. Fore, directeur UNICEF

Dagelijkse teaminzet 

Als baby- en moedervriendelijk (baby friendly hospital initiative/BFHI) ziekenhuis dat jaarlijks gemiddeld 1750 bevallingen op twee campussen telt, hebben we de verantwoordelijkheid om borstvoeding dagelijks op de agenda te zetten. We streven er elke dag naar moeders en gezinnen professionele ondersteuning te geven, samen met de informatie, het advies en de geruststelling die ze nodig hebben om hun baby's optimaal te voeden.

Professionele begeleiding 

Begeleiding bij borstvoeding, steeds met respect voor jouw eigen omstandigheden en keuzes, helpt je als moeder bij de opbouw van het vertrouwen dat je nodig hebt. In Brugge en Oostende zetten we de afgelopen jaren sterk in op persoonlijke deskundige lactatiebegeleiding op alle moeder-kind diensten: consultatie, verloskwartier, materniteit, kindergeneeskunde en de diensten Maternele Intensieve zorgen (MIC) en Neonatale intensieve zorgen (NICU).

Om ervoor te zorgen dat iedereen bijblijft, voorzien we binnen ons ziekenhuis voortdurend opleidingen en kregen vroedvrouwen en gespecialiseerde kinderverpleegkundigen de kans zich bij te scholen tot lactatiekundige.

Borstvoeding bij prematuren

Sinds 2017 besteden we ook veel aandacht aan de begeleiding van borstvoeding bij moeders van premature baby’s. De promotie van borstvoeding op Neonatologie en MIC is niet eenvoudig. Er zijn heel wat factoren die de lactatie bemoeilijken, zoals vermoeidheid, stress en mentale belasting bij de moeder. Steun van een lactatiekundig NICU-team en MIC-team kan het gebruik van moedermelk voor premature kinderen wel sterk positief beïnvloeden.

Op de MIC krijgen de patiënten al van voor de geboorte de nodige voorbereiding en bieden we na de bevalling hulp aan bij het afkolven. Daarnaast zetten wij – en dat is uniek in Vlaanderen - op NICU onze lactatiekundigen twee dagen per week in voor individuele opvolging en consultaties op de afdeling. Tijdens deze consultaties begeleiden ze de moeders vanaf de start van borstvoeding tot het ontslag van hun kind(eren). 

Dit alles met heel positieve resultaten:

  • Vóór de start van deze specifieke begeleiding in 2017 gaven 3 dagen na ontslag 53,2% van de moeders van een premature baby moedermelk aan hun kind en 10 dagen na ontslag was dit 44,3%.

  • Sedert de start van de lactatiekundige consultaties zijn deze cijfers gestegen. De laatste cijfers uit 2019 geven een stijging van moedermelk-gebruik naar 70% op 3 dagen en 65% op 10 dagen na ontslag.

(Bron: Casuïstiek: Meerwaarde van Lactatiekundigen op de Neonatal Intensive Care Unit, Sarah Vandervelpen, 2020)

Borstvoeding na een normale zwangerschapsduur 

Natuurlijk vergeten we ook de moeders niet die bevallen op 40 weken zwangerschap. Niet toevallig valt onze Week van de Borstvoeding de 40ste week van het jaar! De jonge ouders op weg helpen naar een geslaagde periode van idealiter 6 maanden borstvoeding is voor ons team van vroedvrouwen, met de steun van onze lactatiekundigen, een topprioriteit.

Motivatie, informatie, hulp en praktische steun zijn de pijlers van het sterke borstvoedingsbeleid dat onze patiënten mogen verwachten. En daar mogen ze al op rekenen van voor de geboorte, op de consultatiediensten, en natuurlijk ook in de verloskwartieren, op de materniteiten en de afdelingen kindergeneeskunde van ons borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis!

 

Week van de borstvoeding - FOD
Week van de borstvoeding - FOD