Vandaag is het de Wereld Bedplasdag met als thema ‘Tijd voor actie’. We willen bedplassen vooral als een medisch probleem in de kijker zetten. Een probleem dat we kunnen behandelen en dat je ook best laat behandelen, want zonder de juiste behandeling gaat het niet altijd vanzelf over. ‘Tijd voor actie’, dus.
Komt vrij vaak voor
Enuresis is de geleerde term voor bedplassen: ’s nachts tijdens je slaap ongewild urine verliezen, eigenlijk. Beplassen komt vrij vaak voor bij kinderen. Van de 7-jarigen plast 5 à 10 % regelmatig in bed en sommige tieners en volwassenen hebben er zelfs nog last van.
Heel wat misvattingen
Er bestaan heel wat misvattingen over bedplassen. Veel mensen denken bijvoorbeeld nog dat het niet om een fysiek, maar om een psychologisch probleem gaat. Zelfs professionals in de gezondheidszorg begrijpen de aandoening vaak nog verkeerd, waardoor kinderen die bedplassen niet altijd de gepaste behandeling krijgen. Het kan wel dat een kind naast het bedplassen gedragsproblemen heeft, maar eigenlijk moet je plas- en gedragsproblemen dan los van elkaar behandelen.
Ingewikkeld medisch probleem
De meeste kinderen die bedplassen, hebben een ingewikkeld medisch probleem. Ze hebben bijvoorbeeld een te grote urineproductie ’s nachts, een verminderde blaascapaciteit of worden niet wakker als ze moeten plassen. Vaak is het zelfs een combinatie van die problemen.
Gevolgen in het dagelijks leven
Als je kind bedplast, kan het daarover gevoelens van schaamte of een laag zelfbeeld krijgen. Voor je kind of jezelf vormt dat vaak een drempel om hulp te zoeken. Bedplassen kan ook gelinkt worden aan problemen in het dagelijks leven van je kind. Het kan minder alert zijn, concentratiemoeilijkheden hebben op school of slaapproblemen krijgen. Alle drie dingen waardoor je kind slechter gaat presteren op school.
Bedplassen behandelen
Tijdig hulp vragen is dus de boodschap, want we kunnen bedplassen wel degelijk behandelen. Wil je daar meer over weten? Lees dan eens dit artikel.