Back to top

Anticonceptie is meer dan ooit ook een mannenzaak

8 maart 2021

Internationale Vrouwendag vandaag! Een dag die in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit met en tussen vrouwen overal ter wereld. Het thema dit jaar? #ChooseToChallenge: ga uitdagingen aan. Wij dagen mannen uit om even stil te staan bij het gebruik van anticonceptie, uit respect voor alle vrouwen!

Tijd voor verandering

Dagelijks laten 27 mannen zich steriliseren. Tien jaar geleden waren dat er 22. Een langzame stijging. Een wel heel langzame stijging. In moderne tijden lijkt ‘je laten knippen’ toch nog altijd iets wat weinig mannen willen of durven. Tijd voor verandering. Heb jij de ballen voor een vasectomie?

Een gedeelde verantwoordelijkheid

De doorsnee man krimpt ineen bij de gedachte aan een operatie die hem onvruchtbaar maakt. Toch overwinnen steeds meer mannen die schrik, zo blijkt uit cijfers van de ziekteverzekering. Vorig jaar lieten zich per dag bijna 27 Belgische mannen steriliseren. Sinds 2010 is het aantal ingrepen gestegen met iets minder dan 20 procent. De grootste groep mannen die zich laat steriliseren is tussen de 35 en 40 jaar oud. Typisch gaat het om mannen in een vaste relatie wiens kinderwens al vervuld is. Anticonceptie is dus meer dan ooit ook een mannenzaak, want anticonceptie is voor koppels een gedeelde verantwoordelijkheid.

Een veilige, eenvoudige ingreep

Een vasectomie of sterilisatie is een relatief eenvoudige ingreep. Ze wordt meestal poliklinisch onder lokale verdoving verricht, maar het kan eventueel ook onder korte narcose in de dagkliniek. Urologen knippen een stukje uit beide zaadleiders. Vrijwel meteen na de operatie kan de man opnieuw seksueel actief zijn. Hij is wel pas onvruchtbaar na een paar weken of maanden, als na controle blijkt dat er in het sperma geen zaadcellen meer aanwezig zijn. Een sterilisatie is de meest veilige manier van anticonceptie en bovendien verlost het de vrouw van hormonale bijwerkingen veroorzaakt door de pil.

Vasectomie, de geknipte oplossing voor jou? Enkele feiten:

  1. Een vasectomie is een eenvoudige procedure die meestal zelfs onder lokale verdoving kan gebeuren.
  2. Een vasectomie veroorzaakt geen erectiestoornissen.
  3. Een vasectomie heeft geen invloed op je zin om te vrijen.
  4. Een vasectomie verandert niets aan je orgasmegevoel.
  5. Na een vasectomie ben je nog niet onmiddellijk onvruchtbaar. Het duurt enkele zaaduitstortingen voordat je onvruchtbaar bent.
  6. Een vasectomie verhoogt je risico op prostaat- of teelbalkanker niet.
  7. Een vasectomie is geen castratie.
  8. Een sterilisatie bij de vrouw is veel ingrijpender.
  9. Na een vasectomie produceren de teelballen nog steeds zaadcellen, maar deze komen niet meer in het sperma terecht.
  10. Een vasectomie moet beschouwd worden als een definitieve ingreep.