Back to top

Chikungunya antistoffen

Basic data

Activiteitencentrum Sint-Jan
Database Infectieuze serologie
Groep Virale serologie
Code CHIKAS
Verzending Ja

Detail data

Lichaamsmateriaal voorkeur serum
Recipient voorkeur serum gel tube
Mininum vereiste volume 2,7 mL
Analysevolume 1 mL
Speciale afname condities De analyse wordt enkel uitgevoerd indien het land van verblijf gekend is en de patiënt ernstige gewrichtsklachten heeft.
Bewaarcondities en voorbehandeling Koelkast
Acceptatiecriteria staalontvangst Gestold bloed of plasma wordt zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen de 2 uur na afname, op kamertemperatuur naar het laboratorium gebracht.
Acceptatiecriteria bijaanvraag Indien het serum een correcte pre-analytische fase onderging, en sindsdien bewaard wordt in de serotheek, kan een bijaanvraag gebeuren tot 1w na afname. Indien de bijaanvraag later komt, is overleg met verantwoordelijke microbiologe aangewezen.
Transport voorwaarden Kamertemperatuur
Analyse frequentie verzending dagelijks
Antwoordtijd < 10 weken (TAT onderaannemer 4 à 7 dagen)
24/24uur Neen
Verantwoordelijk klinisch bioloog dr. Marijke Reynders
Uitvoerende laboratoriumdienst/afdeling Inst. Tropische Geneeskunde Antwerpen Kronenburgstraat 43/3 2000 Antwerpen
Techniek/methode IFA voor IgfG & IgM
Toestel Manueel
Referentie waarden Negatief
Interpretatie Chikungunyavirus is een enkelstrengs RNA-virus, behorend tot het genus Alphavirus, Familie Togaviridae. Het virus behoort tot de Semliki Forest Virus groep waartoe ook andere alphavirussen behoren. Er bestaan drie genotypen: West-Afrikaanse type; Oost-Zuid-Centraal Afrikaanse (inclusief aangrenzende Indische Oceaan) type; Aziatische type.
Chikungunya komt uit de taal van de Makonde in Zuid-Oost Tanzania en betekent ‘dat wat buigt’, verwijzend naar de typisch voorovergebogen houding van mensen met chikungunya door de gewrichtspijn die vaak met de ziekte gepaard gaat.
Het virus wordt bij de mens overgebracht door een beet van een mug behorend tot het geslacht Aedes, waarbij Aedes aegypti (gelekoorts mug) en Aedes albopictus (Aziatische tijgermug), die ook dengue overbrengen en gedurende de dag steken, de voornaamste vectoren zijn. Na een beet vermenigvuldigt het virus zich in de fibroblasten van de huid, en verspreidt zich dan via de bloedbaan naar het epitheel, endotheel, fibroblasten van lever, spieren, gewrichten, de milt en hersenen.
De incubatieperiode is 2 tot 10 dagen met een gemiddelde van 3 dagen.
Het percentage asymptomatischen in de literatuur verschilt per regio en in de tijd. 3%-28% van de volwassenen met antilichamen tegen CHKV bleek asymptomatisch. Kinderen zijn mogelijk vaker asymptomatisch.
Antilichamen zijn zeer vroeg aantoonbaar in het verloop van de ziekte. In de eerste week na het begin van de koorts kan het virus zelf aanvullend opgespoord worden met PCR.
Vermeld steeds land van herkomst, datum start symptomen en datum staalafname op het aanvraagformulier.
Accreditatie Ja
RIZIV nr 551250 / 551261
B-waarde 500
Zoektermen Ross River, chikungunya
Versiedatum 14/09/2021