Back to top

Histoplasma antistoffen

Basic data

Activiteitencentrum Sint-Jan
Database Infectieuze serologie
Groep Fungale serologie
Code HISTAS
Verzending Ja

Detail data

Lichaamsmateriaal voorkeur serum
Recipient voorkeur serum gel tube
Mininum vereiste volume 1 mL
Bewaarcondities en voorbehandeling Koelkast
Acceptatiecriteria staalontvangst Gestold bloed of plasma wordt zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen de 2 uur na afname, op kamertemperatuur naar het laboratorium gebracht.
Acceptatiecriteria bijaanvraag Indien het serum een correcte pre-analytische fase onderging, en sindsdien bewaard wordt in de serotheek, kan een bijaanvraag gebeuren tot 1w na afname. Indien de bijaanvraag later komt, is overleg met verantwoordelijke microbiologe aangewezen.
Transport voorwaarden Kamertemperatuur
Analyse frequentie verzending dagelijks
Antwoordtijd < 3 weken (TAT onderaannemer 14 dagen)
24/24uur Neen
Verantwoordelijk klinisch bioloog dr. Marijke Reynders
Uitvoerende laboratoriumdienst/afdeling Inst. Tropische Geneeskunde Antwerpen Kronenburgstraat 43/3 2000 Antwerpen
Techniek/methode Immunodiffusie
Interpretatie Histoplasmosis is een infectie die veroorzaakt wordt tengevolge van het inademen van sporen van de schimmel Histoplasma die vaak gevonden wordt in uitwerpselen van vogels of vleermuizen. Histoplasmosis wordt meestal overgedragen wanneer deze sporen "airborne" worden, vaak tijdens opruim- of afbraakprojecten.
Afvalwater gecontamineerd door vogel- of vleermuisuitwerpselen kan eveneens de transmissiebron zijn van histoplasmosis, dus landbouwers hebben een relatief hoger risico op de ziekte. De meerderheid van mensen met histoplasmosis zal nooit symptomen ontwikkelen en is dus evenmin op de hoogte dat ze geïnfecteerd zijn. Maar voor sommige personen, voornamelijk kinderen en immuungedeprimeerden, kan histoplasmosis zeer ernstig verlopen. Effectieve behandelingen zijn beschikbaar voor zelfs de meest ernstige vormen van histoplasmosis, dus het is cruciaal om er aan te denken in de differentiaaldiagnostiek.
Accreditatie neen
Versiedatum 3/04/2023