Back to top

Onderzoeken

Bij het Sport Medisch Advies Centrum kan u terecht voor verschillende onderzoeken:

Sportmedisch geschiktheidsonderzoek

 • Voor competitiesporters: we doen onderzoek naar uw ziektegeschiedenis en lichamelijke klachten (anamnese), klinisch onderzoek en eventueel aanvullende onderzoeken, opgelegd door de desbetreffende sportbond of overheid. Wanneer er geen contra-indicaties zijn voor competitief sporten, krijgt u de nodige ondertekende attesten door de erkende keuringsarts.
 • Voor recreatieve sporters: we doen alle nodige screeningsonderzoeken om uw sportinspanningen te meten en te analyseren. Heeft u een verhoogd risico op hartfalen (cardiaal lijden)? Dan wordt een aanvullend hartfilmpje (EKG) gemaakt. Eventueel wordt u doorgestuurd naar de cardioloog voor een aanvullend echocardiogram.

Antropometrie

Een antropometrisch onderzoek is gericht op het meten van de lichaamsverhoudingen. We bepalen de lengte en het gewicht en doen een huidplooimeting. De dienst Endocrinologie doet ook een botdichtheidsmeting (dexa-onderzoek) met een gedetailleerde meting van de lichaamssamenstelling, zodat we inzicht krijgen in de percentages en absolute waarden van het gewicht van onder andere spieren en vet. Bij jongeren doen we een lengtepredictie door middel van een röntgenfoto (RX-scan) op de dienst Radiologie.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek is mogelijk bij een routinescreeningsonderzoek, eventueel bepalen we ook een meting van specifieke waarden.

Ganganalyse

Ganganalyse

Bij de ganganalyse doen we een statische analyse en uitmeting van de voetassen. Daarbij doen we ook een dynamische analyse van de bewegingen van de gewrichten (biomechanica) tijdens het lopen met behulp van instant cameraregistratie. Met de ganganalyse krijgt u advies over eventuele steunzolen, zodat u de gewrichtsbewegingen kunt optimaliseren. Steunzolen zorgen ook voor een goede schokdemping en effectieve afrol van de voet.

Inspanningstest - trainingsadvies

Inspanningstest - trainingsadvies

Met een inspanningstest evalueren we uw huidige conditie. Door bepaling van de vetdrempel en het omslagpunt worden optimale zones van trainingsintensiteit vastgelegd. Zo kan een persoonlijk trainingsschema voor u worden opgesteld. U krijgt een maximaal trainingseffect en vermijdt blessures of overtraining. Door herhaalde tests kan u de evolutie van uw prestatieniveau opvolgen en uw trainingsschema verder optimaliseren. De testprocedure bestaat uit een bespreking van uw ziektegeschiedenis en eventuele lichamelijke klachten (anamnese), vooronderzoeken, een inspanningstest en bespreking. Dit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Inspanningstest - trainingsadvies

 • Voor de inspanningstest:
  • Geen zware trainingen tot 2 dagen voor uw afspraak.
  • Zorg voor een koolhydraatrijk dieet en een optimale hydratatie de dagen ervoor.
  • Nuttig geen zware maaltijd tot 2 uur voor uw afspraak.
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken op de dag van uw afspraak.

Inspanningstest - trainingsadvies

 • Naar de inspanningstest neemt u het volgende mee: lopers nemen loopkledij (korte broek en T-shirt) en loopschoenen (lopers) mee en fietsers nemen het kader van hun racefiets, fietsschoenen en fietskledij mee. Breng ook een handdoek en douchegerief mee. U kan zich in het centrum ook omkleden en douchen.

Inspanningstest - trainingsadvies

 • Tijdens de inspanningstest wordt de inspanningsintensiteit gradueel opgedreven. Dit kan voor lopers door de snelheid op te drijven en zo nodig ook de hellingshoek van de loopband. Voor fietsers gebeurt dit door de weerstand op de ergometer op te drijven. Fietsers kunnen de test uitvoeren op een instelbare standaardfiets. Eventueel kan u ook uw eigen fiets op de ergometer monteren. Door een technische aanpassing van de ergometer kunnen we ook de handbike van andersvaliden op de ergometer monteren.

Inspanningstest - trainingsadvies

 • Voor de test wordt een hartfilmpje (EKG) in rust afgenomen. Tijdens de test is er een continue registratie van de hartfrequentie, de zuurstofopname (VO2) en de hartactiviteit met EKG.

Inspanningstest - trainingsadvies

 • Op het einde van elke inspanningsintensiteit wordt de melkzuurconcentratie in het bloed gemeten.

Inspanningstest - trainingsadvies

Krachttesting

U kan ook een krachttest doen, waarbij de spiercontractie en krachtverhouding worden gemeten (isokinetische meting). Een speciaal Biodex-toestel fungeert als isokinetisch systeem. Aan de hand van bepaalde oefeningen kunnen we hiermee de spiergroepen rond alle gewrichten testen, zoals bij de dijen (quadriceps), hamstrings, schouder en heupen. Ook is er de mogelijkheid tot uitmeting van de krachtverhoudingen tussen schuine en rechte buikspieren en rugspieren. Aan de hand van de krachttest kunnen we de optimale verhouding achterhalen, belangrijk om blessures te voorkomen.

Sprint- en sprongtesten

Bij het centrum kan u ook uw sprintsnelheid en spronghoogte laten meten. We bepalen vooraf over welke afstanden de sprintsnelheid gemeten wordt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27 november 2018