Back to top

SCHISIS & CRANIOFACIAAL CENTRUM BRUGGE

Het Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge op campus Sint-Jan is gespecialiseerd in de behandeling van schisis en craniofaciale afwijkingen. Het gaat om aangeboren afwijkingen, waarbij de baby geboren wordt met een spleet in de lip, de kaak en/of het gehemelte.

Het Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge is onderdeel van de dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

Het Schisis & Craniofaciaal Centrum Brugge van het AZ Sint-Jan Brugge AV past sinds mei 2012 robotgeassisteerde schisischirurgie toe. De dienst was wereldwijd de eerste die de Da Vinci-robot gebruikte voor het sluiten van een spleet in het zachte verhemelte en voor spraakverbeterende operaties (velofaryngoplastiek). De chirurgische wereldprimeur werd verricht onder leiding van de schisischirurgen dr. Gwen Remi Swennen en dr. Krisztia’n Nagy, in samenwerking met een gespecialiseerd anesthesiologisch team voor robot- en pediatrische anesthesie.

Voordelen robotchirurgie

Da Vinci robotchirurgie biedt uitstekende 3D-visualisatie en haarfijne dissectie. Daardoor is de littekenvorming minimaal en het herstel sneller. Dankzij de robot kunnen we de verschillende lagen van het weke verhemelte beter differentiëren en door de robotarmen kunnen we werken via de uiterst beperkte mondholte, met een camera ter hoogte van de lippen. De genezing van de patiënt verloopt dankzij de robottechnologie en de robotinstrumenten vlotter en met de best mogelijke cosmetische resultaten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 2 november 2023