Back to top

MRI-scan

MRI-scanner

Met een MRI maken we doorsneefoto’s van het menselijk lichaam in elke gewenste richting. We gebruiken hierbij geen röntgenstralen, maar radiogolven. Een sterke magneet in een grote brede ring stuurt korte, onschadelijke radiogolven die in het lichaam bepaalde signalen opwekken. Die signalen worden opgevangen door antennes rond het te onderzoeken lichaamsdeel en verwerkt tot beelden.

Op campus Sint-Jan staan twee 3Tesla MRI-toestellen van de nieuwste generatie.

Hoe verloopt een MRI?

Een MRI duurt gemiddeld 20 à 30 minuten en kan uitlopen tot 45 minuten. Voor bepaalde onderzoeken spuiten we voor of tijdens het onderzoek via uw arm contrastvloeistof in. U neemt plaats op de onderzoekstafel en krijgt een alarmbel voor noodgevallen en gehoorbescherming. Tijdens het onderzoek hoort u namelijk een luid, kloppend geluid. Daarna plaatsen we het te scannen lichaamsdeel in een antenne. Blijf tijdens het onderzoek zo stil mogelijk liggen. Met camera’s en microfoons houden we contact met u tijdens de scan. Na het onderzoek bekijkt de radioloog alle beelden en stuurt deze met een verslag naar uw behandelend arts.

Voorbereiding & nazorg

U heeft een medisch voorschrift van de arts nodig en moet een afspraak maken voor de MRI. Draag geen metalen voorwerpen, zoals juwelen, piercings, haarspelden. Heeft u een leesbril nodig? Neem deze mee, voor het invullen van een vragenlijst. Heeft u een pacemaker, neurostimulator of cochleair implantaat? Vraag aan de dienstmedewerkers of dit ‘MRI-compatibel’ is.

 

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17 februari 2021