Back to top

Traanwegen

Droge ogen

Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt. Traanvocht heeft een aantal belangrijke functies voor het oog, namelijk:

  • beschermen tegen uitdroging en infecties
  • voeden van het hoornvlies (de doorzichtige voorkant van het oog)
  • het glad houden van het hoornvlies

Blefaritis

Blefaritis is een langdurige, chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn.
Blefaritis is een hinderlijke, maar vrij onschuldige aandoening die veel klachten kan veroorzaken. U kunt last hebben van irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Ook kunnen de ogen moe aanvoelen. Vaak vormen zich kleine korstjes tussen de wimpers.

Tranende ogen

Tranende ogen zijn een frequent voorkomende klacht die vaak onderschat wordt. Patiënten die last hebben van tranende ogen zien minder goed doorheen de tranenstase, krijgen huidirritatie door constant te deppen en vinden het sociaal storend om met ‘geëmotioneerde’ ogen rond te lopen.

Tranende ogen hebben 3 verschillende oorzaken.

Ze kunnen het gevolg zijn van een verhoogde aanmaak, een verminderde pompfunctie van de oogleden of een obstructie van het traanafvoersysteem.

Traanwegsondage en dacryocystorhinostomie

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20 maart 2018