Ooglidchirurgie
Kleine ingreep oogleden
Deze ingreep is bedoeld om kleine letsels ter hoogte van de oogleden weg te halen; deze ingreep gaat door onder lokale verdoving. Het kan gaan om allerlei goedaardige kleine letsels, maar in zeldzame gevallen kan er ook een kwaadaardig letsel aanwezig zijn. Daarom worden de letsels meestal onderzocht onder de microscoop op de dienst pathologie (biopsie onderzoek). Het resultaat hiervan is gekend na 5 à 7 dagen.
Entropion
Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid waardoor de wimpers tegen het oog schuren. Het komt meestal voor in het onderooglid.
Ectropion
Een ectropion is een naar buiten gekeerd ooglid. Daarbij komt het slijmvlies, dat normaal niet zichtbaar is, bloot te liggen. Het slijmvlies wordt rood, zwelt op en kan pijnlijk aanvoelen.
Het oog zal meestal ook tranen omdat het afvoerkanaaltje van de traanwegen, dat op de neuskant van het onderooglid ligt, niet meer in contact is met het oog.
Blefarochalasis
Dermatochalasis (huidteveel) van de oogleden wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid: de vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt tegelijkertijd het onderhuidse bindweefsel waardoor het onderliggende vetweefsel, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voor kan uitpuilen.
Blefaroplastie is de benaming van de chirurgie van de bovenste oogleden die het mogelijk maakt om het teveel aan huid, te wijten aan weefselverzakking, te behandelen. De ingreep blijft meestal beperkt tot het verwijderen van een kleine strip van de huid en spier. De incisie zit gewoonlijk verborgen in de ooglidplooi en zal onzichtbaar zijn wanneer het oog open is.
Ptosis
Afhangende oogleden ontstaan wanneer de spier (levatorspier) die het ooglid optilt minder goed gaat werken. Doordat het ooglid afhangt, zal het de pupil bedekken wat een verminderd zicht geeft. Wanneer men het ooglid optilt en men ziet beter, dan is een correctie zinvol.