Mammografie
Back to top

Onderzoeken

Eerste onderzoeken

Mammografie

Bij een mammografie wordt er door middel van RX-stralen minstens twee foto’s van elke borst gemaakt. Op deze RX-foto’s kunnen kleine veranderingen in de borst te zien zijn, ook al zijn ze nog niet voelbaar.

Werking:

Een verpleegkundige legt uw borst op een plaat. Een tweede plaat drukt de borst gedurende enkele seconden samen om het borstklierweefsel beter te kunnen beoordelen. Deze compressie kan als pijnlijk ervaren worden, maar is belangrijk om een kwalitatieve foto te verkrijgen en de stralingsdosis zoveel mogelijk te beperken.

Belangrijk:

  • Breng uw vorige mammografieën mee
  • Gebruik de dag van het onderzoek geen deodorant, talkpoeder of bodylotion
  • Laat het onderzoek bij voorkeur laten gebeuren de week na de menstruatie
  • Men moet niet nuchter zijn

 

Echografie van de borst

Een echografie is een onderzoek waarbij men door middel van geluidsgolven beelden kan maken. Meestal is dit een aanvullend onderzoek bij een mammografie.

Werking:

Een verpleegkundige vraagt u om met een ontbloot bovenlichaam op een tafel te liggen met uw armen achter het hoofd.
De radioloog brengt gel (voelt wat koud aan) op uw borst aan en wrijft deze met een sonde over de borst. Ondertussen kan de radioloog de beelden op het scherm zien. Maak u niet ongerust als de radioloog aantekeningen maakt op het scherm. Dit hoort bij het onderzoek.
Na het onderzoek krijgt u een handdoek om de gel af te vegen en mag u zich terug aankleden en doorgaan.

Belangrijk:

  • U moet niet nuchter zijn

 

Stagingsonderzoeken

Stagingsonderzoeken zijn onderzoeken die men bij alle personen uitvoert waarbij een kwaadaardig letsel is gevonden. Dit dient om te bepalen in welke mate de ziekte zich verspreid heeft in het lichaam. De resultaten bepalen de verdere behandeling.

RX Thorax

Bij een RX-thorax wordt door middel van RX-stralen een foto gemaakt van uw longen.

Werking:

In een kleedhokje wordt u gevraagd om het bovenlichaam te ontbloten. Er worden 2 foto’s gemaakt: een vooraanzicht en een zijaanzicht.
Na het onderzoek mag u zich weer aankleden en doorgaan.

Belangrijk:

  • U moet niet nuchter zijn
  • Halskettingen uitdoen


Echografie van de lever

Een echografie is een onderzoek waarbij men door middel van geluidsgolven beelden kan maken

Werking:

De verpleegkundige vraagt u om het bovenlichaam vrij te maken en de broek of de rok los te maken.
De radioloog brengt gel aan ter hoogte van de buik (dit kan koud aanvoelen). Met een sonde wrijft de arts de gel open en bekijkt ondertussen de beelden op het scherm. Maak u niet ongerust als hij/zij ondertussen aantekeningen maakt op het scherm. Dit hoort bij het onderzoek.
Na het onderzoek krijgt u een handdoek om de gel te verwijderen, mag u zich aankleden en doorgaan.

Belangrijk:

  • U moet nuchter zijn voor dit onderzoek. Dit betekent dat u niets meer mag eten of drinken vanaf vier uur voor het tijdstip van het onderzoek.


Bloedafname

Hiervoor hoeft u niet nuchter te zijn, tenzij het uitdrukkelijk wordt meegedeeld.


Botscan

De botscan geeft die plaatsen aan in het skelet waar de stofwisseling door een of andere oorzaak wordt geprikkeld. Naast uitzaaiingen kan het onderzoek bijvoorbeeld ook artrose of gewrichtsontstekingen tonen.

Werking:

Na de aanmelding op de dienst nucleaire geneeskunde krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten.

Deze stof die in een ader wordt ingespoten, wordt gretig opgenomen door het bot, en het meest op de plaatsen waar de stofwisseling wordt geprikkeld. De stof is onschuldig, en allergische reacties erop zijn zo goed als onbestaande.

U krijgt een geel armbandje om, dat u identificeert als licht radioactief.

Na het inspuiten wordt minstens 2 uur gewacht om de stof de tijd te laten zich te verspreiden in het lichaam en opgenomen te worden in het bot. Tijdens de wachttijd mag u de dienst verlaten of zelfs even naar huis gaan. U verneemt vooraf wanneer u terug op de dienst wordt verwacht.

Bij uw terugkeer wordt u gevraagd om eerst de blaas te ledigen. Een volle blaas verstoort de beelden van het bekken.

Vervolgens mag u op de tafel van de camera plaatsnemen en worden beelden gemaakt. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Er wordt u gevraagd zo stil mogelijk te blijven liggen; het is dan ook belangrijk dat u zich zo comfortabel mogelijk installeert op het bed. De verpleegkundigen zullen u daarbij helpen. Het toestel dat de beelden maakt is open, maar start kort boven uw gezicht. Waarschuw de verpleegkundigen als u claustrofoob bent.

Belangrijk:

  • U moet niet nuchter zijn
  • Kort na het onderzoek bent u licht radioactief, maar u krijgt een blad met enkele eenvoudige richtlijnen die de stralingsbelasting voor u en uw omgeving kunnen beperken.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 6 maart 2019