Voorstelling
Op campus Sint-Jan wordt jouw kindje op de dienst Neonatologie (ook bekend als N*-afdeling) opgenomen bij een vroeggeboorte (bij een bevalling tussen de 34 en 36 weken zwanger), bij een moeilijke geboorte, bij een laag geboortegewicht of bij tekenen van infectie.
Is jouw kindje voor de 34ste week geboren? Of is meer intensieve zorg nodig, bijvoorbeeld door een ernstige infectie? Dan nemen we jouw kindje op op de dienst Neonatale Intensieve Zorgen (NIZ), ook bekend als Neonatal Intensive Care (NIC).
Individuele zorg op maat
Door grote drukte en de behoefte aan meer ruimte en privacy voor de ouders is de dienst Neonatale Intensieve Zorgen in 2012 grondig vernieuwd (meer over de verbouwing lees je op azlink). Sinds de verbouwing biedt onze dienst ontwikkelingsgerichte, geïndividualiseerde en familiegeoriënteerde zorg. We stemmen de zorg daarom telkens perfect af op de individuele noden van de pasgeborene. We houden de zorg ook menselijk: we willen ouders zo min mogelijk confronteren met een technologische ziekenhuissfeer en zorgen daarom bijvoorbeeld voor een modern interieur, met veel aandacht voor licht en ruimte.
Innovatieve referentiezorg
We werken nauw samen met kinderartsen, gynaecologen en ziekenhuizen uit de provincie West-Vlaanderen. Zo dragen we bij tot succesvolle regionale, perinatale zorg. Via ons ‘perinataal netwerk’ met andere ziekenhuizen willen we ook een belangrijk voorbeeld zijn van innovatieve referentiezorg, zowel binnen ons ziekenhuis als binnen West-Vlaanderen.
- In utero (nog zwanger): gynaecologen uit alle West-Vlaamse ziekenhuizen verwijzen hoog risico-zwangere patiënten naar ons door.
- Ex utero (pasgeborenen): we helpen regelmatig West-Vlaamse ziekenhuizen door zieke of te vroeg geboren baby’s op te nemen in ons ziekenhuis.
- Met de MUG-wagen van onze Mobiele Urgentiegroep (MUG) of de helikopter zorgen we dat we veilig en snel ter plaatse komen bij elke vraag tot bijstand.
Rooming-in kamer
Sinds februari 2022 kunnen ouders gebruikmaken van de ‘rooming-in’-kamer. Die is bedoeld om zich voor te bereiden op het leven met de baby thuis na een lange ziekenhuisopname. In de kamer, waarin we een huiselijke sfeer creëerden, kan je als ouders één of twee nachten samen met jouw kindje doorbrengen voor je naar huis vertrekt. Dat verzacht de overgang van de intensieve periode van verzorging en opvolging van een prematuurtje of zieke baby naar de thuisomgeving, waar je niet langer de hele tijd omringd zal zijn door zorgverleners. Zo kan je zelf vertrouwen opbouwen in de overname van de zorg voor jouw baby. De kamer geeft ook de mogelijkheid om ouders, al dan niet samen met familie, in alle rust en intimiteit afscheid te laten nemen van hun kindje.