Back to top

Voorstelling

Neonatologie

Op campus Sint-Jan wordt uw kindje op de dienst Neonatologie (ook bekend als N*-afdeling) opgenomen bij een vroeggeboorte (bij een bevalling tussen de 34 en 36 weken zwanger), bij een moeilijke geboorte, bij een laag geboortegewicht of bij tekenen van infectie.

Is uw kindje voor de 34ste week geboren? Of is meer intensieve zorg nodig, bijvoorbeeld door een ernstige infectie? Dan nemen we uw kindje op op de dienst Neonatale Intensieve Zorgen (NIZ), ook bekend als Neonatal Intensive Care (NIC).

Neonatologie

Individuele zorg op maat

Door grote drukte en de behoefte aan meer ruimte en privacy voor de ouders is de dienst Neonatale Intensieve Zorgen in 2012 grondig vernieuwd (meer over de verbouwing leest u op azlink). Sinds de verbouwing biedt onze dienst ontwikkelingsgerichte, geïndividualiseerde en familiegeoriënteerde zorg. We stemmen de zorg daarom telkens perfect af op de individuele noden van de pasgeborene. We houden de zorg ook menselijk: we willen ouders zo min mogelijk confronteren met een technologische ziekenhuissfeer en zorgen daarom bijvoorbeeld voor een modern interieur, met veel aandacht voor licht en ruimte.

Neonatologie

Innovatieve referentiezorg

We werken nauw samen met kinderartsen, gynaecologen en ziekenhuizen uit de provincie West-Vlaanderen. Zo dragen we bij tot succesvolle regionale, perinatale zorg. Via ons ‘perinataal netwerk’ met andere ziekenhuizen willen we ook een belangrijk voorbeeld zijn van innovatieve referentiezorg, zowel binnen ons ziekenhuis als binnen West-Vlaanderen.

  • In utero (nog zwanger): gynaecologen uit alle West-Vlaamse ziekenhuizen verwijzen hoog risico-zwangere patiënten naar ons door.
  • Ex utero (pasgeborenen): we helpen regelmatig West-Vlaamse ziekenhuizen door zieke of te vroeg geboren baby’s op te nemen in ons ziekenhuis.
  • Met de MUG-wagen van onze Mobiele Urgentiegroep (MUG) of de helikopter zorgen we dat we veilig en snel ter plaatse komen bij elke vraag tot bijstand.

Neonatologie

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 29 juni 2021