Back to top

Neonatale Intensieve Zorgen

Neonatale intensieve zorgen

Uw kindje wordt op de dienst Neonatale Intensieve Zorgen opgenomen als het:

  • op tijd is geboren, maar ziek is, bijvoorbeeld zuigelingen met een zuurstoftekort of ernstige infectie.
  • te vroeg (prematuur) is geboren, nog voor 37 weken zwangerschap. De grens van levensvatbaarheid ligt op 24 weken zwangerschap.
  • is geboren met ernstige aangeboren afwijkingen. Vaak hebben deze baby’s een (of meerdere) operatie(s) nodig.

De dienst is gespecialiseerd in de zorg voor zieke pasgeborenen en staat ook bekend als Neonatal Intensive Care (NIC).

Neonatale intensieve zorgen    

State-of-the-art apparatuur

Om een hoogkwalitatieve zorg te bieden, werken we met state-of-the-art digitale apparatuur, bijvoorbeeld met centrale monitoring, nieuwe couveuses, nieuwe beademingstoestellen, speciale hypothermiebehandeling voor pasgeborenen met een zuurstoftekort en voor de toediening van stikstofoxide. Maximale veiligheid bereiken we met een aparte, volledig ingerichte box voor neonatale chirurgie. Hier kunnen we bijvoorbeeld een stoma in de buik (abdominaal) aanleggen, de oogjes laseren bij een ernstige netvliesafwijking (retinopathie) of een aanhoudende open ductus van Botalli operatief sluiten. Dit is een uniek concept in Vlaanderen.

Neonatale intensieve zorgen 

Kind- en oudervriendelijke zorg

De kindvriendelijke inrichting zorgt voor veel licht en ruimte. We houden technische apparatuur bij voorkeur op afstand en zorgen dat ouders 24 uur per dag bij hun baby kunnen zijn. Dat is ook goed voor de ouder-kindrelatie. Voor ouders zijn er ook faciliteiten voorzien, zodat ze makkelijk in de buurt kunnen blijven en toch op adem kunnen komen. We hebben bijvoorbeeld een afkolfkamer, een familiekamer met keuken en een comfortabele zithoek met televisie.

Baby op dienst neonatale intensieve zorgen

Verbetering band

Onze afdeling heeft ook grote, open boxen van 12m2. Deze garanderen meer privacy en plaats voor het gezin, met maximaal verpleegkundig toezicht. Ook hebben we voldoende ruimte voor bijvoorbeeld de kangoeroezorg in alle privacy, als uw baby al stabiel is. Bij kangoeroezorg kan de moeder haar premature zuigeling op haar huid leggen. Dit huid-tot-huidcontact is belangrijk voor de ontwikkeling van de zuigeling, bevordert de band tussen moeder en kind en stimuleert de productie van moedermelk.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27 november 2018