Back to top

Voorstelling

Nierziekten

Op de afdeling Nierziekten of Nefrologie behandelen we aandoeningen aan de nieren. U kan op campus Sint-Jan en op campus Sint-Franciscus Xaverius terecht voor de behandeling van nierziekten, systeemziekten of een hoge bloeddruk.

Wanneer de nieren ernstig aangetast zijn, dan helpen we u met een behandeling die de functie van de nieren tijdelijk of definitief overneemt:

  • Hemodialyse (overdag of ’s nachts)
  • Niertransplantatie
  • Peritoneale dialyse

We bieden ook dialysemogelijkheden voor dialysepatiënten die op vakantie zijn aan de Belgische kust. Kijk voor meer informatie op onze website Nefrologie AZ Sint-Jan.
 

Infectieziekten

Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten veroorzaken infectieziekten. De infectie kan plaatselijk zijn, bijvoorbeeld blaasontsteking of longontsteking. Infectieziekten kunnen zich ook via het bloed verspreiden over het hele lichaam. Bekende infectieziekten zijn:

  • Hiv
  • Malaria
  • Tuberculose

Bij de dienst Nierziekten, infectieziekten en algemene inwendige ziekten kan u terecht voor de behandeling van deze en andere infectieziekten.
 

HIV Referentiecentrum

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is sinds 2014 erkend als HIV Referentiecentrum (HRC) voor de provincie West-Vlaanderen. Een HRC is een door de overheid erkend expertisecentrum. Hiv-patiënten krijgen hier de meest up-to-date medische behandeling, in combinatie met eventuele psychische, sociale en emotionele ondersteuning. Door deze erkenning kan het ziekenhuis de bestaande dienstverlening voor patiënten met hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) verder uitbouwen.

 

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 2 november 2023