Maag-Darm- en Leverziekten
Back to top

Voorstelling

Welkom op de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten (Gastro-enterologie) van het AZ Sint-Jan Brugge AV, campus Sint-Jan.

Ons team bestaat uit 7 gastro-enterologen, elk met zijn of haar eigen specifieke specialisatie (subspecialisatie) en interessegebied in de hier hogerop genoemde pathologieën.

Op die manier trachten wij de meest kwalitatieve specialistische gastro-enterologische zorg aan te bieden aan al onze patiënten. Wij worden hierin bijgestaan door 2 gastro-enterologen in opleiding op de consultatie en de endoscopische eenheid en 1 geneesheer-specialist in opleiding op de hospitalisatie-afdeling. Daarnaast zijn we omringd door een paramedisch team bestaande uit 4 medisch secretariaatsmedewerkers, een team van 9 endoscopieverpleegkundigen, een IBD-verpleegkundige (inflammatoire darmziekten) en 3 digestief oncologisch verpleegkundigen (waaronder een stomazorg-verpleegkundige).

We worden ook bijgestaan door diëtisten die zich op specifieke gastro-enterologische pathologie toeleggen en op een gespecialiseerd team verpleegkundigen op de verschillende hospitalisatieafdelingen, het intern dagziekenhuis en het oncologisch dagziekenhuis. Deze organisatie vormt, samen met onze doorgedreven subspecialisatie en ervaring, een solide basis voor onze geïndividualiseerde en patiënt-gerichte zorgverlening.

Naast de behandeling van algemene gastro-enterologische problemen, is er binnen de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten gerichte subspecialisatie naar:

 • Hepatologie (aandoeningen van de lever, o.a. hepatitis B en C, levertumoren)
 • Inflammatoire darmziekten (in het Engels afgekort als “IBD”); ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
 • Barrett-slokdarm
 • Enteroscopie (nazicht van de dunne darm)
 • Pancreasproblematiek en aandoeningen van de galwegen
 • Echo-endoscopie (inwendige echografie via endoscopie, voor meer diepgaand onderzoek van bepaalde tumoren, aandoeningen van pancreas, galblaas- of galwegen, anale problemen)
 • ERCP (of endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie): onderzoek naar aandoeningen van de galwegen en/of de alvleesklier waarbij onder andere stenen en vernauwingen behandeld worden
 • Proctologie (aandoeningen van de anus en het rectum, zoals aambeien (hemorrhoïden), fissuren of kloven)
 • Verwijdering van grote poliepen of oppervlakkige tumoren (slokdarm, maag, dikke darm) via maag- of darmonderzoek (via endoscopische weg)
 • Behandeling van tumoren van het spijsverteringsstelsel (digestieve oncologie)
 • Motiliteitsproblemen van het spijsverteringsstelsel (slikstoornissen, stoornissen in de werking van de sluitspieren, testen via drukmetingen of manometrie)
 • Voedingsallergie- of intolerantie (zoals coeliakie of lactose-intolerantie)

Bij al onze gastro-enterologen kan je terecht voor een klassiek maag- en darmonderzoek (gastro- en coloscopie) of een proctologisch nazicht bij hemorrhoïdale problematiek maar ze hebben ook elk hun specifieke specialisaties. Bekijk hier het team en de specialisaties. 

Erkenning van Barrett-centrum

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een van de weinige centra die de totaalzorg van slokdarmmaligniteiten kan aanbieden. We hebben een erkenning als behandelingscentrum voor radiofrequente ablatie van Barrett-slokdarm van het Ministerie van Volksgezondheid. Omdat we aan specifieke voorwaarden voldoen, wordt voorzien in terugbetaling van deze techniek.

Opleidingsplaats

Onze dienst is ook een opleidingsplaats voor arts-specialisten in opleiding (inwendige ziekten en gastro-enterologie). Dit doen we in samenwerking met verschillende universitaire diensten.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 2 november 2023