Onderzoeken
We kunnen verschillende soorten onderzoeken doen om tot de juiste diagnose en behandeling te komen. Dat gaat van een algemeen laboratoriumonderzoek tot een meer specialistisch onderzoek, bijvoorbeeld een colontransittijdbepaling, anale manometrie, gastroscopie of een maagledigingsstudie bij de dienst Nucleaire Geneeskunde.
Allergietest
Met een allergietest kijken we of uw kind een allergie heeft. Dat kan aan de hand van een bloedtest en/of een huidtest:
- Bij een huidtest ontvet de verpleegkundige de huid van de voorarm en brengt verschillende druppeltjes aan. Deze bevatten een concentraat van een allergeen, bijvoorbeeld kattenhaar of huisstofmijt. We doen steeds een positieve en een negatieve controle. De negatieve controle is water. Hierop mag de huid niet reageren. De positieve controle is histamine. Hierop moet iedereen reageren.
- Met behulp van een prikkertje wordt de huid op de plaats van de druppel aangeraakt, waardoor de vloeistof in de huid kan dringen. Na 15 minuten zien we de uitslagen van de test. Als er een papel en roodheid ontstaan, heeft uw kind een allergische reactie op het aangebrachte product.
- Een bloedafname doen we alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer uw kind een antihistaminicum heeft ingenomen tot 1 week voor de consultatie. Dit onderdrukt namelijk huidreacties. Of wanneer uw kind eczeem of huidbeschadiging heeft. Een huidtest is dan niet betrouwbaar. De uitslag van de test is niet onmiddellijk bekend.
Lactose ademtest
De lactose-ademtest doen we op de consultatie Kinderziekten. We kijken zo of uw kind lactose kan verteren.
- De dag voor de test dienen specifieke richtlijnen omtrent de ingenomen voeding te worden gevolgd. Een informatiebrochure hierover is beschikbaar op de dienst.
- De dag van de test komt het kind nuchter (= niet eten en niet drinken gedurende 4 uur) naar de consultatie kindergeneeskunde. Hij/zij krijgt een oplossing van lactose te drinken. Dit is een soort suikerwater. Na het drinken van de oplossing moet het kind op geregelde tijdstippen uitademen in een speciale spuit. Dit is een pijnloos onderzoek. Hou er rekening mee dat het onderzoek een ganse voormiddag duurt.
- Tijdens de test blijft het kind nuchter. Breng eventueel iets mee voor het kind om te eten na de test.
pH-metrie (zuurtegraadmeting)
Bij een 24-uurs pH-metrie meten we de zuurtegraad in de slokdarm gedurende 24 uur. Zo gaan we na of het maagzuur van de maag terugvloeit naar de slokdarm (reflux). Uw kind moet 1 nacht verblijven op de kinderafdeling. U moet zich om 7:30 uur aanmelden aan de opname (groen etiket met volgnummer nemen) voor de inschrijving.
Voor dit onderzoek dient uw kind nuchter te zijn vanaf 7 uur 's morgens tot na het plaatsen van de sonde.
Er wordt een sonde via de neus naar de slokdarm gebracht. Het inbrengen van de sonde gebeurt door de assistent kinderarts. Dit duurt slechts enkele minuten. De plaats van de sonde wordt gecontroleerd via een RX foto. Om de sonde op zijn plaats te houden, wordt de sonde met een paar pleisters op de wang en neus vastgekleefd. De sonde is verbonden aan een registratiekastje. Het registratiekastje kan het kind in een tasje om de schouder kan dragen.
Het is gemakkelijk als je kind kleding draagt die niet over het hoofd wordt aangetrokken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bloesje dat van onder tot boven knopen heeft of een vest.
Het is de bedoeling dat de normale activiteiten zoals eten, drinken, slapen, spelen tijdens deze 24 uur gewoon verder gaan.
Anale manometrie
Infofolder te verkrijgen op de dienst, onderzoek wordt steeds uitgevoerd door Dr Claeys zelf.
Colontransittijdbepaling
Infofolder te verkrijgen op de dienst, in samenwerking met de dienst Radiologie
Gastroscopie
Infofolder te verkrijgen op de dienst, onderzoek wordt bijna steeds uitgevoerd door Dr. Claeys zelf